Na meti osobe starije dobi / Policija upozorava na novi oblik prijevare: Evo kako ćete prepoznati prevarante i što vam je činiti!

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Meta su građani starije životne dobi, a ako prepoznate prevaranta odmah javite policiji

14.5.2019.
13:57
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Iz policijske uprave Osječko-baranjske objavili su vijest da je nepoznata ženska osoba došla u stan 51-godišnjakinje u Osijeku. 

"Na prodaju joj je ponudila masažer. Prilikom izlaska iz stana, iskoristila je nepažnju 51-godišnjakinje te joj ukrala nakit vrijednosti više tisuća kuna. Tragamo za nepoznatom ženskom osobom", piše na stranicama policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim su upozorili kako se u posljednje dvije do tri godine pojavio novi oblik prijevare, najčešće usmjeren prema građanima starije životne dobi. Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca.

Građani oprez!

Čest je slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično) ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara. Žrtve prijevare nerijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prevari.

U cilju sprječavanja sličnih prijevara policija apelira na sve građane: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,
  • Ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,
  • Zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,
  • Zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),
  • Odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.
  • Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji, piše PU osječko-baranjska.
  • Starici podmetnula ugovor o kupoprodaji stan, bacila je u jarak i pretukla pa opljačkala
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo