sustav pun problema / Policija zapošljava, a kriminalisti bez posla: 'Desi se da odgajatelj radi kao načelnik neke policijske postaje'

Sindikati upozoravaju da bi u policiju mogla ući upitna radna snaga jer su u deficitu kriteriji sve niži, a za diplomirane kriminaliste posla nema

29.4.2018.
18:29
VOYO logo

Ksenija Jukić je diplomirala j  kriminalistiku. U međuvremenu i forenziku. A radi za tri tisuće kuna. "Naravno da ovo nije bila budućnost ni blizu kakvu sam ja zamišljala. Ali, kako je nama obećano da ćemo mi svi biti zaposleni u roku 2 godine otkako diplomiramo, ja sam s tim računala", tvrdi Ksenija.

Kriminalistiku je završio i Julije Šincek koji sada radi u trgovačkom centru. "Radio sam 3, 4 vrste posla dakle isto kao i moji kolege koji se snalaze na razne načine, neki su odustali, neki su otišli van u Njemačku, Norvešku, neki su se bacili u političke vode, na razne načine se snalazimo", tvrdi Šincek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok kriminalisti nemaju posla - policiji nedostaje temeljnih policajaca. Po podacima Nacionalnog sindikata prije 5 godina na natječaj za policajca javilo se od 12 do 15 tisuća policajaca, a primalo se 300. Danas se prijavi 150, a treba ih 700. Da stvar bude gora, svakog dana sustav - kažu - napušta 5 do 7 osoba.

"Ja stvarno ne znam za jedno 10 godina tko će to čuvati i štititi hrvatske građane i tko će provoditi javni red i mir", kazao je Darijo Žepina iz Nacionalnog sindikata policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Kseniju problem ne bi bio ni krenuti iz početka - od temeljne policije. "Bila bi prezadovoljna i presretna da nam se da prilika. Sigurna sam da bi velika većina nas pristala da radimo koliko god godina radimo u temeljnoj policiji, da naučimo posao i da kasnije s vremenom napredujemo", kazala je Ksenija. 

Jer najviše ih frustrira što se škola očito ne cijeni. "Desi se to da odgajatelj predškolske djece radi kao načelnik neke policijske postaje ili profesor engleskog jezika radi kao voditelj nekog sektora", tvrdi Šincek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz MUP-a danas najavljuju mogućnost zaposlenja. "Sukladno navedenom planu, na radna mjesta državnih i policijskih službenika predviđen je primitak osoba više i visoke stručne spreme s područja društvenih znanosti (na koja se mogu prijaviti i kriminalisti i diplomirani kriminalisti), prema potrebama Ministarstva unutarnjih poslova RH", poručuju. Po podacima kriminalista, njih više od stotinjak trenutno je bez posla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo