Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
humanitarna akcija

Političari, glumci, pjevači podržali 'Mimozine dane': lani od raka dojke preminulo tisuću žena

Humanitarna akcija 'Mimozini dani' s ciljem poticanja žena na samopregled dojke i štitnjače prvi je put održana u subotu na Cvjetnom trgu, gdje je organizirana humanitarna prodaja mimoza, a građanima su dijeljeni letci o važnosti preventivnih pregleda u prevenciji karcinoma dojke i bolesti štitnjače

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Hina/ 30.1.2016. u 16:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pod geslom "Pet minuta za zdravlje" akcija je održana od 9 do 14 sati, a sredstva prikupljena prodajom mimoza u cijelosti su namijenjena Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna i Hrvatskoj udruzi za bolesti štitnjače, koje su prvi put u Hrvatskoj organizirale ovu akciju. 

"Uz redovite samopreglede, rano otkrivanje i prevenciju - rak dojke je izlječiv", poručila je predsjednica udruge Europa Donna dr. Vesna Ramljak. Unatoč tome, istaknula je, u Hrvatskoj je prošle godine 2.600 žena oboljelo, a tisuću ih je umrlo od karcinoma dojke. "To su zastrašujuće brojke, žene nam i dalje dolaze u Kliniku za tumore u stadiju bolesti koji je teško izlječiv".

Dio prikupljenih sredstava bit će namijenjen za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, vrijednog 4,5 milijuna kuna, koji će oboljelim ženama olakšati tu terapiju jer će im, umjesto svakodnevnih dolazaka, mogućiti jednokratno zračenje.

Image

Glumci, pjevači i političari prodajom mimoza prikupljali novac za oboljele od raka dojke

Fotogalerija

U tu svrhu dosad je u raznim akcijama prikupljeno 600 tisuća kuna, a Ramljak je istaknula da očekuju i razumijevanje nove vlasti bez čije pomoći tako skupi aparat neće biti moguće nabaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iz Hrvatske udruge za bolesti štitnjače tijekom akcije informirali su građane o svom radu, organiziranju skupova bolesnika i svih zainteresiranih u svrhu edukacije te međusobne pomoći i potpore. Tajnica udruge Verica Mešić istaknula je važnost samopregleda kako bi se što ranije otkrila razna oboljenja štitnjače. 

Brojne poznate osobe iz političkog i javnog života došle su poduprijeti ovu akciju, a među ostalima, za prodajni štand su stali i gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, saborski zastupnici Margareta Mađerić, Ingrid Antičević Marinović i Drago Prgomet, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić te bivši predsjednik države Ivo Josipović.

Upravo se čita

U sklopu akcije sa Cvjetnoga trga točno u podne u zrak su puštenu deseci balona - simboli nove nade u život i ozdravljenje, a predstavnici Europe Donne i udruge za bolesti štitnjače istaknuli su kako im je cilj da "Mimozini dani" postanu tradicionalna humanitarna akcija zadnje subote u siječnju.  

Hina/ 30.1.2016. u 16:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba