PREDIZBORNA KAMPANJA / O njima ne pričaju: Direkt sjeo s gejevima, lezbijkama i transrodnim osobama i popričao o politici

Njihovi zahtjevi pokrivaju širok spektar svakodnevnog života

2.7.2020.
9:30
VOYO logo

''Trenutno u Hrvatskoj heteroseksualni parovi mogu sklopiti brak, istospolni parneri mogu sklopiti životno partnerstvo. To podrazumijeva niža prava od braka i mi želimo da sve građanke i građani imaju jednaka prava'', ističe Daniel Martinović iz inicijative Ponosni Zagreb.

Image
PONOSNI ZAGREB /

Prvi Pride Ride: 'Osjetite slobodu i zajedništvo dok vam vjetar vijori kose, perike i ćelave glave!'

Image
PONOSNI ZAGREB /

Prvi Pride Ride: 'Osjetite slobodu i zajedništvo dok vam vjetar vijori kose, perike i ćelave glave!'

''Tražimo sustavne edukacije o pravima LGBTIQ zaposlenika, udruge poslodavaca i samih poslodavaca'', dodaje Emina Hermann.

''Tražimo povećanje državnog budžeta u kontekstu nezavisne kulture, pogotovo onu koja je skoncentrirana na queer kulturu i izričaj'', naglašava Ivan Pavlić.

''Želimo cjelovitu kurikularnu reformu koja uključuje građanski i spolni odgoj'', napominje Sara Kekuš.

''Tražimo jednostavan upravni postupak u kojem će transrodne osobe koji će značiti promjenu spola i u dokumentima'', zaključuje Marlon Marković.

Inicijativa Ponosni Zagreb od vladajućih, ali i onih koju vlast žele osvojiti tražili su isto: da napokon budu ravnopravni pred zakonom. Martinović objašnjava: ''Zahtjevi pokrivaju širok spektar svakodnevnog života, od prava na rad, roditeljstva, obrazovanja i oni označuju sve što u zakonskom okviru Hrvatske nije ujednačeno''.

Ovi zahtjevi poslani su u sve stranke, svim potencijalnim zastupnicima, a potpisom se osoba obvezuje da će promicati i zalagati se za njihova prava. Stotinjak ih je potpisalo, svi iz lijevo liberalnih stranaka

Ali deklarativno često ne bude i konkretno, a Hermann ističe: ''Treba raditi prema inkluzivnom radnom okruženju. Često mi čujemo argumente pa dobro budite vi što hoćete u svoja četiri zida, ali mi na radnom mjestu provodimo osam sati, to je trećina našeg života''.

Ona je i sama bila žrtva diskriminacije na poslu: ''Radila sam u ugostiteljskom objektu, šef me pozvao iza i pustio mi lezbijsku pornografiju misleći da je to primjereno, smiješno, što god''.

Smatraju da nije bila primjerena ni izjava ministra zdravstva Vilija Beroša kada ga se pitalo trebaju li djeca iz domova završiti kod istospolnog para.

''Mislim da je to opasno, netko tko je u medicinskoj struci izjavljivati takve stvari ... kao da briše znanstvene činjenice i stavlja stigmu na te ljude'', upozorava Kekuš.

Drugi put kad su LGBT osobe bile tema ove izborne kampanje jest nakon što je SDP-ov zastupnik Domagoj Hajduković bio žrtva obiteljskog nasilja. Martinović upozorava da stranka u tom slučaju nije bila dovoljno jasna: ''Vagali su riječi, nema tu neke čvrste odluke da će se stati iza njega''.

Ne priča se ni o transrodnim osoboma. Marlon je prošao tranziciju i naglašava, u birokratskom državnom aparatu promjena spola zna trajati i po godinu dana: ''Najlakše je na Malti, dovoljno je izjava kod javnog bilježnika, čovjek otiđe u matični ured i promijeni spol''.

I dok još jedna u nizu izbornih kampanja nije iznenadila svojim manjkom verbaliziranja ove teme, LGBT osobe poručuju kako bi da ih se više spominje i zalaže za njihova prava, možda i te stranke dobile jedan veliki komad biračkog tijela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo