političke poruke / Političari se sjatili u Vukovar, slali političke poruke, a grad heroj i nakon 28 godina od njih traži - isto

U Koloni sjećanja bili su i mnogi političari koji su komentirali rješavanje pitanje nestalih i procesuiranje ratnih zločina

18.11.2019.
19:27
VOYO logo

Uz tisuće građana u Koloni sjećanja počast žrtvi Vukovara odao je cijeli državni vrh, šefovi stranaka, saborski zastupnici, a u Vukovar su stigli i kandidati na predsjedničkim izborima.

Vukovar od političara traži isto

Uz poruke sjećanja i 28 godina poslije tragedije Vukovar od političara traži isto - rješavanje pitanja nestalih i procesuiranje ratnih zločina. Još jedna Kolona sjećanja s najvišim dužnosnicima i bez odgovora za Vukovar najvažnijih pitanja, ratnih zločina i nestalih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vodimo dijalog s drugim državama, vodimo dijalog s međunarodnim organizacijama i nadamo se da će oni dati rezultate'', izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Dok se to pitanje ne riješi, državne institucije neće stati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To nam je prioritet svih prioriteta, na tom tragu nastavljamo i dalje raditi'', rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Institucijama vukovarski gradonačelnik niti vjeruje, niti je zadovoljan radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''S dinamikom procesuiranja ratnih zločina s jasnim nedvosmislenim određivanjem prema vinovnicima velikosrpske agresije na grad Vukovar - ne'', kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Da svi u sustavu ne rade, tvrdi i nekadašnji zapovjednik obrane Vukovara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Žalosno je da 28 godina mene nijedna institucija u Hrvatskoj nije pitala za ratne zločine, a s Haagom sam vrlo intenzivno radio'', komentirao je zapovjednik obrane Vukovara 1991. Branko Borković.

''Srbija će morati otvoriti arhive''

U obranu rada policije, stao je ministar unutarnjih Davor Božinović, koji kaže za Vukovar je osnovana i posebna skupina. Božinović je naglasio kako se ne može u kratko vrijeme nadoknaditi što se nije ranije napravilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Republike u Vukovar je već tradicionalno stigla u zengama. Blokiranje Srbije u pregovorima zbog nestalih dio je njezine kampanje, a vladajući poručuju da Srbija to pitanje ionako ne može izbjeći.

''Srbija će morati otvoriti arhive i pokazati što se događalo i ova politika što Srbija vodi nije dobra i ne koristi pomirenju na ovim prostorima'', rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar- Kitarović suzdržala se od izjava, kao i dvoje njezinih glavnih protukandidata. Miroslav Škoro se sa suprugom pridružio Koloni sjećanja, a Milanović je zaobišao Kolonu, te je položio vijenac na Ovčari.

Šef oporbe pitanje nestalih bi, kaže, riješio institucionalno, no ne objašnjava kako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nažalost Vlada nije uspjela riješiti to pitanje. Mislim da je važno shvatiti da tu država mora napraviti određene pomake, mislim da to dosad nije napravljeno'', izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

I HDZ-ovci smatraju da se može više

Da država može više smatraju i pretendenti za šefa HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Apsolutno se slažem da su institucije zakazale u koje čemu, podupiremo tu inicijativu, ali bitno da pravna država to podupire, jer neke stvari su dovedene do apsurda'', rekao je Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a.

Saborski zastupnik Miro Kovač smatra kako ''treba ubrzati procesuiranje ratnih zločina''. Također je uvjeren kako Hrvatska treba blokirati Srbiju kako bi se otkrili arhivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene želi i vukovarski branitelj Marijan Živković, poznat po razbijanju ćiriličnih ploča.

''Još koju godinu i proglasit će se Velika Srbija. Ne mislim da treba vratiti ploče, njima nije tu mjesto, nije bilo ni za komunizma'', zaključio je Živković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ove godine u Koloni sjećanja nije bilo političkih predstavnika srpske zajednice. 

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo