postalo im rutina / Političari šute, a ribari svakodnevno dobivaju kazne! Što se događa sa situacijom u Savudrijskom zaljevu?

Iako političari šute - ribari svakodnevno primaju kazne. Kako slovenski tako i hrvatski!

21.10.2018.
21:00
VOYO logo

Spor između Hrvatske i Slovenije oko morske granice u Savudrijskom zaljevu mjesecima se ne miče s mrtve točke. Slovenija zahtjeva implementaciju arbitražne odluke koju Hrvatska ne priznaje. 

Iako političari šute - ribari svakodnevno primaju kazne. Kako slovenski tako i hrvatski! Prema nekim proračunima na njima će do kraja godine biti cifra od 2 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlazak na more za savudrijske je ribare dobro poznati igrokaz. Kada pređu morsku granicu slovenska policija fotografira njihove tablice te ih upozorava da se nalaze u slovenskom moru. 

"Slijedom toga dobivamo dvije kazne po svakom ulasku u tom području. Jednu od policije za ilegalan prelazak granice a drugu zbog protupravnog izlovljavanja", priča Danilo Latin, savudrijski ribar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekorderi po broju dobivenih kazni, supružnici Makovac već su navikli da im iz tjedna i tjedan dolazi po nekoliko kazni, svaka u visini od 500 do preko 1000 eura. Koliko su ih dobili više i ne pamte.

"Situacija se možemo reći normalizirala. To je postalo skoro rutina i možda ćemo ubuduće živjeti tako još par godina", priča Diego Makovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska istom mjerom kažnjava slovenske ribare. No iako ih politika udaljava, ribari s obje strane tvrde da su u dobrom odnosima. 

"Na moru poanta je da uvijek morate imati prijatelja. Uvijek vam se može nešto dogoditi na moru. Može nastat kvar, može nevrijeme", dodaje Mihael Kocijančić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja godine savudrijski ribari procjenjuju da će dobiti ukupno oko 2000 kazni, no Vladi ipak vjeruju da kazne neće morati sami plaćati.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike