Lozančić ostaje bez funkcije / Politička smjena: SOA prisluškivala Mamića, pa 'usput' ozvučila i Grabar Kitarović?

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Tihomir Orešković pokrenut će proces smjene ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića jer je navodno prisluškivao šeficu države bez da ju je upozorio

27.1.2016.
9:00
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Zoran Milanović napustio mjesto premijera a zamijenio ga Tim Orešković bilo je pitanje dana kada će, u dogovoru njega i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović biti potaknuta smjena ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, prenosi Večernji list.

Navodni razlog smjene skandalozni propust ravnatelja SOA-e koji predsjednicu nije na vrijeme upozorio da kontaktira s osobom koja je bila pod tzv. mjerama, dakle bila prisluškivana i praćena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su službe, kada su otkrile da prisluškivana osoba kontaktira s osobom iz prve kategorije štićenih, morale odmah upozoriti, na Pantovčaku tvrde da Lozančić to nije učinio, te je tako predsjednicu praktički još mjesecima neizravno nadzirao. 

Lozančić je, navodno, sve prijavio predsjednici tek nekoliko mjeseci poslije, nakon što je o prisluškivanoj osobi prikupljeno dovoljno 'materijala' koji su predani DORH-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori Večernjaka ne žele reći o kojoj se osobi s kojom je kontaktirala predsjednica radi, no sve vodi do – Zdravka Mamića. Primjerice 29. travnja 2015., kako su pisali mediji organizirao u svojoj kući na Tuškancu i proslavu njezinoga 47. rođendana. Mamić je već tada bio ozvučen.

Mjesecima poslije na Pantovčaku su shvatili da je zajedno s Mamićem bila, kao kolateralna žrtva 'ozvučena' i predsjednica. Izvori bliski predsjednici tvrde da su transkripti 'druženja' Mamića i predsjednice poslije završavali u rukama i na uvid – Z. Milanoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo