'vodit će se bitka za zagreb' / Politički analitičari pojasnili rezultate RTL-ove ankete: 'Kolindin gaf je samo odmogao HDZ-u'

RTL-ovi izborni analitičari Krešimir Macan i Božo Skoko složili su se kako sukob Vlade i predsjednice neće donijeti koristi ni SDP-u ni HDZ-u u kampanji

18.10.2015.
19:32
VOYO logo
Image
Image

Dok stranački čelnici skupljaju glasove po terenu, mi skupljamo i analiziramo one u velikoj RTL Anketi. Svoje viđenje dosad obrađenih, u šest izbornih jedinica, komentirali su nam RTL-ovi izborni analitičari Krešimir Macan i Božo Skoko.

Nakon četiri plave, dvije su se jedinice zacrvenile. Trenutni omjer je 40:36 mandata za HDZ. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSKLUZIVNA #RTLANKETA /

SDP prednošću u III. i VIII. izbornoj jedinici uzvraća udarac, no HDZ i dalje ima većinu!

Image
EKSKLUZIVNA #RTLANKETA /

SDP prednošću u III. i VIII. izbornoj jedinici uzvraća udarac, no HDZ i dalje ima većinu!

Macan je komentirao kako ovakvi rezultati ankete njega ne iznenađuju, jedino je možda očekivao kako će HDSSB osvojiti više mandata u Slavoniji. 

No, da je IDS član koalicije Hrvatska raste, dva najjača politička bloka bi bila izjednačena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"IDS očito nema što izgubiti. Mogu dobiti svoja tri mandata u Saboru ili samostalno ili u koaliciji. IDS je poradio na tome da pojača svoju biračku bazu jer znamo iz prethodnih razdoblja kako nije bilo baš nekih partnerstva između IDS-a i SDP-a, prije svega na lokalnoj razini. S druge strane, otvara im se mogućnost za post-izborno koaliranje sa SDP-om ako Zoran Milanović bude formirao Vladu. Takođre si ostavljaju prostor da budu vanjski, prešutni partner HDZ-u ako Tomislav Karamarko bude slagao Vladu u smislu realizacije istarskih projekata kao što je to bilo u doba Ive Sanadera", pojasnio je Skoko.

Komentirajući kako su rezultati ankete jako slični izbornim rezultatima iz 2007. godine, Macan je dodao: "2011. je bila neka prevratnička godina jer je HDZ bio u knockdownu zbog svih afera, dok je 2007. godine su obje stranke bile u naletu. Jedina razlika je što SDP tada nije išao u koaliciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može se dobiti da HDZ bude relativni izborni pobjednik, ali pitanje je koalicija nakon samih izbora. Bit će zanimljivo vidjeti tko će s kim koalirati. Manje političke opcije bit će jako važne", izjavio je Skoko. 

Oba analitičara se slažu kako će bitka za Zagreb biti jako napeta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predstoji nam bitka za Zagreb. Zagreb je upravo zbog toga i podijeljen na četiri izborne jedinice kako bi se anulirala ta crvena, lijeva prednost u glavnom gradu. SDP uvijek ima prednost u prvoj izbornoj jedinici, no sada ne znamo kome će Milan Bandić oduzeti birače", istaknuo je Macan.

"Najbitnija će biti stranačka mašinerija. Iako je Zagreb smatran SDP-ovim uporištem, nakon što im je Milan Bandić oteo značajan broj glasača, oni nikada to nisu uspjeli nadoknaditi na lokalnoj razini. Predsjednički i europski izbori pokazali su kako i HDZ sve više uzima Zagreb. Tu bi mogle nijanse odlučiti. Ne mislim da će baš ljudi na listama biti presudni", nadodao je Skoko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su se i Macan i Skoko složili kako ni Milanović ni Karamarko nisu prvi izbor većini biračkog tijela za poziciju premijera, odnosno da bi građani najradije birali nekog trećeg, gdje se rađa prostor za nove opcije, no kako je kampanja jako polarizirana između dvije najjače opcije, pitanje je hoće li netko treći imati priliku doći u prvi plan. 

"Ona je otvoreno stala na stranu HDZ-a. Želi na određen način pomoći HDZ-u u kampanji. S ovim zadnjim gafom vjerujem da je neodlučne birače više gurnula lijevo nego pomogla HDZ-u", komentirao je Macan jučerašnji istup predsjednice Kolinda Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sukob i Vlade i predsjednice šteti imidžu i jednih i drugih. Samo je ona možda svjesna da je na početku mandata pa dugoročno nema štoo izgubiti, dok Milanoviću to vrlo skoro može doći na naplatu", pojasnio je Skoko i povukao paralelu s Jadrankom Kosor i Ivom Josipovićem kada je Kosor kao premijerka 'ostala kratkih rukava'. 

Cijelu analizu pogledajte u videu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo