Klasificirani podaci? / Pomaknuta odluka o nabavi borbenih aviona. Još se ne zna tko je odabran, a neki smatraju da postupak nije transparentan

Oni koji prate ponovljeni proces kupnje aviona primjećuju kako je u odabiru očito otpao aspekt gospodarske suradnje

22.12.2020.
12:00
VOYO logo

Iako se najavljivala za sredinu prosinca, odluka o nabavci borbenih aviona ipak je pomaknuta na početak iduće godine.

Međuresorno povjerenstvo uputilo je Vladi studiju izvedivosti i u njoj jednoglasne odluke o najboljoj ponudi za nove i za korištene avione.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koga su odabrali, još se ne zna jer su, kako se navodi, zbog zaštite integriteta procesa ti podaci klasificirani.

Hoće li hrvatskim nebom krstariti novi američki ili švedski avioni ili pak polovni izraelski ili francuski, doznat ćemo ipak tek 2021. Iako je ministar obrane u rujnu najavljivao da je rok za odluku 12. prosinac, rođendan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, devet dana kasnije znamo tek da je povjerenstvo Vladi predalo studiju izvedivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
procjena ponuda u završnoj fazi /

Korak bliže odluci: Koji borbeni avioni će postati novi čuvari hrvatskog neba? 'Idući tjedan ćete čuti detalje'

Image
procjena ponuda u završnoj fazi /

Korak bliže odluci: Koji borbeni avioni će postati novi čuvari hrvatskog neba? 'Idući tjedan ćete čuti detalje'

"Studija je u ovom trenutku u Vladi, mi smo razmatrali sve četiri ponude temeljem istih kriterija. To mora biti zrakoplov koji će zadovoljavati naše zadaće, održavati spremnost Hrvatske vojske, definitivno to mora biti financijski aspekt koji će nas zadovoljavati, isto tako mora biti i kriterij koji se odnosi na vanjskopolitičke odnose" rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Danas tako znamo tek da je povjerenstvo izabralo po jednog favorita među novim i korištenim avionima, ali ne znamo ništa novo ni oko cijena - tek se spekulira bi nas novi američki F-16 mogli stajati kao i Bugarsku, 12 aviona za više od 11 milijardi kuna, a da bi švedska ponuda za nove Gripene mogla bi biti na tragu prošlog natječaja - nešto više od osam milijardi kuna. Rabljeni izraelski Barak na prošlom je natječaju stajao oko tri milijarde, koliko bi se još moglo platiti za nadogradnju, dok se o korištenim francuskim Rafalima najmanje zna, spekulacije govore da bi mogli koštati između 5 i 7 i pol milijardi kuna. I kako neslužbeno doznajemo, baš su potonji Vladi najzanimljiviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada će proučiti sve te aspekte i nakon nekoliko sljedećih tjedana konzultacija i provjera ćemo malo detaljnije o tome govoriti", izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Oni koji ponovljeni proces kupnje aviona prate od početka primjećuju kako je u odabiru očito otpao ranije spominjani aspekt gospodarske suradnje, što ide u prilog tvrdnji da postupak generalno nije transparentan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne govorim o tome da bi svi detalji odabira konkretnih aviona i paketa trebali biti unaprijed detaljno rečeni javnosti, ali barem su uvjeti natječaja trebali biti poznati, a ne da ovako na kapaljku cure tijekom mjeseci njegova trajanja", poručio je Igor Tabak, analitičar portala Obris.org.

Vrhovni zapovjednik iz cijelog se postupka izuzeo, osim što se u startu javno založio za američku ponudu. Danas ponavlja da će podržati svaku odluku Vlade, kao i da kupnju, kako traži oporba, ne treba odgađati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onda moramo odgoditi i državu, to državi treba i ta sitna demagoška zakeranja i priča da gdje baš sad. Baš sad, za sljedećih 30 godina. Neovisno o koronakrizi, da. Ja računam da iduće godine život postaje normalniji", rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Takav je, čini se, i odnos predsjednik i premijera. Vijeću za obranu, potvrdio je Plenković, neće biti predstavljena studija jer je Milanović, kako je rekao, u sve već upućen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo