poduzete potrebne mjere / Pomoćnik nadležnog ministra tvrdi: 'Nema razloga za paniku, ptičja gripa neće doći do ljudi'

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

'Brzom intervencijom bolest je na vrijeme otkrivena, a za manje od 24 sata akciju ćemo završiti i neće biti opasnosti za ljude', rekao je pomoćnik ministra

30.12.2016.
14:34
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj je prvi puta utvrđena ptičja gripa na domaćoj peradi, no brzom intervencijom bolest je na vrijeme otkrivena, a za manje od 24 sata dovršit će se sve potrebe mjere i neće biti opasnosti za ljude, izjavio je u petak pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane Damir Agičić.

"Prvi puta u Hrvatskoj utvrđena je ptičja gripa na domaćoj peradi, do sada je to bilo samo kod divljih ptica što podrazumijeva još ozbiljniji pristup. Brzom intervencijom bolest je na vrijeme otkrivena, a za manje od 24 sata akciju ćemo završiti i neće biti opasnosti za ljude", rekao je Agičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poljoprivrede jutros je priopćilo da je u mjestu Križnica u Virovitičko-podravskoj županiji na jednom obiteljskom gospodarstvu utvrđena ptičja gripa soja H5N8 od koje je uginulo svih 15 komada domaće peradi - kokoši, pataka i pilića.

Križnica je selo na lijevoj obali Drave gdje 22 mala gospodarstva ekstenzivno drže perad, koju uzgajaju za vlastite potrebe. Selo je posve izolirano rijekom Dravom i državnom granicom i nema opasnosti od prenošenja i daljnjeg širenja virusa, ali je nužno provesti sve mjere opreza, izvijestilo je Ministarstvo te dodalo da su odmah poduzete sve propisane mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poduzeli smo mjere eutanazije. Na sreću, radi se o mjestu koje je relativno izdvojeno što je nama u epidemiološkom smislu velika olakšica. Formirali smo tri velike veterinarske ekipe s po 10 izvršitelja i planiramo da će posao danas biti dovršen", rekao je Agičić.

Kaže kako je zadatak procijeniti i popisati perad koja će biti podvrgnuta mjerama, nakon toga se provodi eutanazija, a potom otprema u objekt za zbrinjavanje i na kraju dezinfekcija zaraženih i ugroženih dvorišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će vlasnici peradi biti na vrijeme i vrlo korektno obeštećeni. 

"Na tome će raditi ekipa profesionalnih inspektora koji vrlo dobro znaju procijeniti životinje", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ptičja gripa se širi kohabitacijom domaće peradi koja je ekstenzivno držana s divljim pticama, kaže Agičić te dodaje da je slučaj iz Križnice "školski primjer kako se ptičja grupa seli s populacije divljih ptica na domaću perad".

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo