rijeka / Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja prvi je u Hrvatskoj u kojemu nove muzejske akvizicije biraju građani

Tko i kako određuje postav muzeja? Tko bira autore i njihova djela? To su pitanja na koja odgovore znaju tek rijetki. U Rijeci razbijaju taj misterij

20.1.2022.
20:38
VOYO logo

Prazne bočice cjepiva protiv COVIDA od danas su dio riječke muzejske zbirke. Jedna je to od pet novih akvizicija.

"Prelazak, translacija iz medicine, iz realnog života s tisuće upotrijebljenih bočica u muzejsku zbirku za budućnost, omogućit će i svojom simbolikom da neki novi naraštaju nas sagledaju na jedan način koji sad ne možemo predvidjeti", rekao je ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Alen Ružić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemija je uz more problema iznjedrila i nove heroje! Priču o zaposlenicima riječke bolnice napravila je lokalna riječka televizija. Reportaža sada ima u mjesto u muzeju. Snimala ju je Roberta Dešković, odnedavno RTL-ova majstorica za kamerom.

"Mi smo ponudu da uđemo u respiracijski centar dobili u trenutku kada smo došle u KBC, nismo mogle niti razgovarati na samo, riječ je o mladoj kolegici, samo 24 godine odnosno dan prije svog 25-og rođendana, ona je to prihvatila jer zapravo bez nje i njezinih snimki taj prilog ne bi ni postojao", rekla je Sandi Bujan Cvečić, novinarka Kanala Ri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimile su priču u vrijeme najjačeg lockdowna, dok nije bilo cjepiva, a o koroni se malo znalo. Dio je zbirke u muzeju koji je prvi u Hrvatskoj u stvaranje fundusa uključio građane. Prvih pet izložaka birali su još prije dvije godine, sada novih pet. Tu su fotografija i značka Hitne pomoći iz 1950.-ih, nagrada volonterima EPK te Online program Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Image
NEĆAK LEGENDE /

Muzej Dražena Petrovića ima posebnog vodiča: 'Njegova osobna istekla je na dan kad se dogodila tragična nesreća'

Image
NEĆAK LEGENDE /

Muzej Dražena Petrovića ima posebnog vodiča: 'Njegova osobna istekla je na dan kad se dogodila tragična nesreća'

"Preuzeli smo sve te digitalne alate koji zapravo dozvoljavaju da se u online varijanti obraćamo našoj publici", rekao je Edvin Liverić, ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održali su online festival, snimili 11 izložbi i digitalnu etno kuharicu 12 nacionalnih manjina koje djeluju u županiji. Sve je u muzeju. Uz to, snimili su i predstave u tehnici virtualne stvarnosti.
Nove akvizicije predložili su i birali građani.

"Iz naše sadašnjosti izdvajamo predmete, izdvajamo fenomene koje ostavljamo budućim generacijama", rekla je Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korona je zauvijek promijenila svijet. Bilo bi dobro da što prije na nju podsjećaju samo izlošci u muzeju.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo