"RTL pomaže djeci" / Pomozimo 'palčićima' da dobiju uređaj koji im može spasiti život! Dovoljan je jedan poziv!

Mobilni RTG uređaj koristilo bi oko 120 djece

30.11.2019.
19:27
VOYO logo

Iako trudnoća službeno traje 40 tjedana, samo pet mama upozna svoju bebu na točan dan termina. Isto tako, pet posto djece u Hrvatskoj na svijet dođe prerano.

Da bi im olakšali prve dane u kojima se nedonoščad često bori za život, u bolnici Merkur u Zagrebu trebaju mobilni RTG uređaj. U tome im možete pomoći i vi - putem akcije "RTL pomaže djeci"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Palčići" su se malo požurili na svijet pa dok ne ojačaj, trebaju biti u inkubatorima u kojima bi se trebali osjećati kao u majčinu trbuhu.

"Imamo više od 2000 porođaja godišnje, jedan mali postotak djece rađa se prijevremeno, oko šest posto kod nas, ili bolesno, i zahtijeva njegu na intenzivnom odjelu, odnosno neonatologiji", kaže Katarina Bojanić, liječnica na Odjelu za neonatologiju u KB-u Merkur. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke bebe trebaju i slikanje rendgenskim aparatom, no ta mogućnost ne postoji na tom odjelu pa ih vode na Zavod, u radiologiju, na zajednički RTG aparat.

"Recimo, ako ima problema s disanjem pa stavimo dijete na aparat koji mu pomaže u disanju, onda ga jednostavno ne možemo odvojiti od tog aparata", objašnjava probleme Jasminka Stipanović, voditeljica Odjela za neonatologiju na Merkuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga im treba uređaj kojim bi dijagnostiku mogli provoditi u inkubatoru.

"Bez da vadimo dijete iz inkubatora, bez da ga izložimo bilo kojim infekcijama putem", kaže Stipanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mobilni RTG uređaj koristilo bi oko 120 djece.

"Tim se uređajem mogu dijagnosticirati promjene koje se događaju na plućima, promjene koje se događaju u trbuhu i, ne daj Bože, nekakvi prijelomi koji nažalost mogu biti zbog komplikacija na porođaju", rekla je Stipanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je tu humanitarna kampanja "Budi mi prijatelj", udruge ''RTL pomaže djeci''. Samo jednim pozivom ili uplatom, i vi možete biti palčićima prijeko potrebna zraka sunca.''

Njima, ali i drugoj potrebitoj djeci, možete pomoći pozivom na broj 060 9007 kojim donirate 6 kuna i 25 lipa. Hvala!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo