Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Novi skandal na maturi

Ponovno procurila pitanja prije ispita, a NCVVO tvrdi da nisu svi odgovori s Facebooka točni

O svemu je obaviještena policija koja će provesti istragu o svim mogućim 'scenarijima' pa i mogućem curenju podataka, a tek nakon toga mogu se donijeti službeni zaključci

Ivan Blažević/ 23.6.2015. u 16:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja jutros je objavio točne odgovore s ispita engleskog jezika održanog prošlog tjedna na državnoj maturi, no portal Srednja.hr objavio je kako su ih oni imali još u ponedjeljak. 

Putem screenshota na društvenim mrežama, objasnili su, dobili su kombinacije pitanja i odgovora, a današnje izvješće NCVVO-a utvrdio je kako je od 65 pitanja iz dva dijela ispita, čak 61 odgovor koji je stigao na Srednju.hr, bio točan!

"Pokušao sam nazvati NCVVO cijeli vikend da ih upozorim da su se rješenja pojavila odmah nakon ispita na internetu, ali se nitko nije javljao. Znam za jednog maturanta iz Medicinske škole Šibenik koji je slao rješenja nakon ispita te je rekao da bolje da ne pitam odakle mu", izjavio je jedan od maturanata čiji identitet nije naveden. 

Image
Foto:
Image

Srednja.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iz Centra tvrde: 'To su samo špekulacije!'

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) poručio je da su informacije oko objave navodnih rješenja za dio ispita iz engleskog jezika na državnoj maturi nepotrebno uznemiravanje javnosti, jer to nema nikakva utjecaja na ishod ispita niti na njegovu regularnost.

Test iz engleskog jezika sastoji od tri dijela: čitanje s razumijevanjem, slušanje i pisanje eseja. Ispit je iz sva tri dijela održan u petak, 19. lipnja i završen je u podne. Nakon već završenoga ispita, poslijepodne oko 15 sati i tijekom vikenda, navodno su se na nekim društvenim mrežama pojavile informacije o rezultatima dijela ispita koji se odnosi na slušanje.

Upravo se čita

"Dio tih rezultata objavljenih na internetu je točan, dio nije, rezultate su mogli sastaviti učenici koji su test pisali, ali je to za cjelokupni ispit iz engleskog jezika irelevantno, budući da je polaganje ispita već bilo završeno i bilo tko je mogao nagađati o rješenjima", kazala je glasnogovornica NCVVO-a Ana Franić Božić.

O svemu je obaviještena policija koja će provesti istragu o svim mogućim 'scenarijima' pa i mogućem curenju podataka, a tek nakon toga mogu se donijeti službeni zaključci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U NCVVO drže da se nagađanjima o objavi rješenja na internetu na pojedinim portalima i u medijima dodatno uznemiruje javnost.

Prema pisanju portala Srednja.hr ispitni dio 'Čitanje' se sastoji od 40 pitanja, a prema screenshotu koji kruži internetom od vikenda točno je 36 odgovora, dok je u slušnom dijelu ispita, koji je kompliciraniji, svih 25 odgovora točno.

Zbog objave teme eseja u javnosti došlo je do sumnji u regularnost tog dijela ispita pa je ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić objavila je da će se 'svaki pojedini esej pisan na A razini ispita dvostruko provjeravati dodatnim kriterijima analize forme, sadržaja i autentičnosti'. Druga dva dijela ispita na A razini, kao i svi ispiti na B razini, u cjelini nisu ugroženi i potpuno su regularni, kazala je.

Naknadna objava mogućih rezultata testa iz slušanja, međutim, ne dovodi u pitanje regularnost ispita, ističu u NCVVO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

NCVVO je u utorak objavio da će se za dvanaest učenika iz Pomorske škole u Splitu, kojima je krivnjom ispitnih koordinatora podijeljena poništena tema eseja iz hrvatskog jezika, umjesto nove teme priznati rezultati ispita državne mature kako učenici ne bi trpjeli štetu radi propusta ispitnog koordinatora.

Ivan Blažević/ 23.6.2015. u 16:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba