TJEDNA PROGNOZA / Ponovno su izdani meteoalarmi, a Dunja Mazzocco Drvar upozorava: 'Upozorenja treba pročitati'

Image
Foto: Pixsell/RTL
Image
Foto: Pixsell/RTL

I sljedećih dana bit će razloga za upozorenja, ali koja će biti većinom žuta

15.6.2020.
21:52
Pixsell/RTL
VOYO logo

Primila sam jutros poruku jednog našeg vjernog pratitelja u kojoj komentira da se noćašnji grmljavinski oblak potrošio u dolasku i da će u Zagreb stići samo njegovi ostaci te da je narančasto upozorenje koje je za danas izdao DHMZ bilo pretjerano. Nakon toga počela je kiša i nije prestala lijevati sve do sada kad pišem ove retke.

Dan je zapravo idealan za odmor i čitanje pa vjerujem da je zabuna kakva se dogodila našem followeru ipak manje. Upozorenja, naime, treba pročitati. Nije dovoljno samo uočiti boju alarma jer, vjerujte mi, ne možete baš svaki put pretpostaviti na što se upozorava. Ista takva površnost u čitanju meteoupozorenja dovela je i do one dobro poznate zavrzlame s otvaranjem zagrebačkih garaža za građane kojima je bilo dopušteno da besplatno sklone automobile uoči oluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako otvorite i proučite upozorenja

Vjerujem da se sjećate te tragikomične situacije od prije 6-7 ljeta. Tada je za središnju Hrvatsku bio izdan crveni alarm zbog vrućine i žuti zbog mogućeg mjestimičnog nevremena. Netko površan vidio je crvenu boju, a periferno uočio znak munje i pomislio da je najavljena oluja stoljeća. Sve ostalo je scenarij za neki jako loš film katastrofe. Slično je bilo i sinoć.

Narančasto upozorenje odnosilo se na količinu kiše koju očekujemo danas pri čemu je u pojašnjenju koje su napisale kolege iz nacionalne službe pisalo da na području oko Zagreba i Karlovca može pasti i do 60 litara kiše po četvornome metru te da je moguće poplavljivanje kuća i prometnica. A  kiša, eto, pada. Do 14 sati najviše je oborine izmjereno na Sljemenu gdje je palo 47 litara po četvornome metru. U Zagrebu je u samo 6 sati palo čak 28 litara! U jučerašnjim upozorenjima opasnost od grmljavinskog nevremena označena je žutom kategorijom uz vjerojatnost munja od oko 70 %. Velika vjerojatnost, ali to je u lipnju sasvim očekivano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve u svemu, kategorije na koje državni meteoautoritet upozorava su brojne, a grafički načini da se to učini različiti. Svakako otvorite i proučite upozorenja prije nego što se odlučite na koji način ćete se zaštititi od najavljene vremenske nepogode, ako za to uopće ima potrebe. Ili poslušajte nas, mi ih uvijek prenosimo i trudimo se pojasniti sve ono što može izazvati nedoumice. I da, kiša još uvijek lijeva.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Sutra

I sljedećih dana bit će razloga za upozorenja, ali ona će biti većinom žuta. I opet će se odnositi uglavnom na grmljavinu uz umjerenu vjerojatnost za njihovu pojavu. Sutra je primjerice žuti alarm upaljen samo za područje Dalmatinske zagore gdje su još mogući grmljavinski pljuskovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pljuskovi su mogući i drugdje, već od jutra primjerice u Slavoniji, ali neće biti tako snažni, a grmljavina će biti rijetka. Izglednije je da će je biti u bosanskom dijelu Posavine, a kod nas se može samo čuti grmljavina. Utorak će svakako biti sunčaniji od ponedjeljka, ali vedrine neće biti mnogo.  

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Ostatak tjedna na kopnu

Prave trajnije vedrine neće biti do kraja tjedna, nastavlja se promjenjivo i nestabilno vrijeme. Najviše se kiše očekuje u srijedu i u subotu, u ostalim danima valja računati samo na prolazne pljuskove. Da, mogući su svakoga dana, pri čemu je vjerojatnost za njih u gorju i Podravini oko 80 %, drugdje između 20 i 60 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako želite provesti neko vrijeme vani, hrabro to i učinite, ali isplanirajte neku varijantu za bijeg. Izuzmemo li oluje, bit će uglavnom tiho ili uza slab vjetar sa zapada i sjeverozapada. Temperatura - u skladu s dobom godine i bez većih promjena do kalendarskog početka ljeta.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Tjedan na moru

Na moru ugodnije, dani će biti pretežito suhi, a kiša je najvjerojatnija u četvrtak, osobito na riječkom području gdje može pasti i višeo od 30 litara po četvornome metru. S tom prognoziranom količinom u kišomjeru, Rijeka će ukupno imati više od 200 litara kišnice i ovaj ćemo lipanj zabilježiti kao vrlo kišan. Manjak kiše koji vučemo već šesti mjesec zaredom ipak se još neće nadoknaditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to bi do u posljednjem tjednu lipnja trebalo pasti najmanje još 100 litara. Sve u svemu, ljetni ćemo solsticij dočekati uz dosta sunca, burin i maestral, ugodne noći i vrlo tople dane. Što nas čeka dalje, javit ćemo na vrijeme!

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo