OD BRODA DO ZAGREBA / Popisivači su zabušavali? Sve više Hrvata otkriva da nije popisano: 'Hoće li ispasti da nas je kao u 19. stoljeću?'

Image
Foto: Ilustracija/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ravnateljica DZS rekla je da se popis telefonskim putem ne obavlja, ali i da broj koji su dobili nakon popisivanja nije konačan broj ukupnog stanovništva

15.11.2021.
13:00
Ilustracija/Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Nakon drugog produljenja i službeno je završen popis stanovništva, no sve je više onih koje u tih nešto više od 60 dana, uključujući i rok za samopopisivanje, nitko nije upisao.

Izostavljanje čak dva kućanstva istaknuo je Ognjen Golubić, novinar HRT-a koji je na društvenim mrežama istaknuo kako nisu upisani njegovi roditelji u Slavonskom Brodu, niti je itko došao upisati njegovu obitelj na zagrebačkoj adresi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična stvar dogodila se i novinaru iz naše redakcije:

"Uredno sam cijelu obitelj elektronički popisao i potom danima očekivao osobni dolazak popisivača po kontrolni broj. Nitko mi nije došao na vrata stana, ali je cijela zgrada, nekoliko dana poslije, mogla pročitati poruku popisivačice u haustoru da ih je tražila doma, ali da ih nije bilo, pa neka je nazovu na mobitel." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
samopopisivanje /

U crkvenim krugovima već zvoni na uzbunu zbog samopopisivanja pa tvrde: 'Unuci za bake i djedove upisuju da su ateisti umjesto katolici'

Image
samopopisivanje /

U crkvenim krugovima već zvoni na uzbunu zbog samopopisivanja pa tvrde: 'Unuci za bake i djedove upisuju da su ateisti umjesto katolici'

Kolega s RTL.hr kaže i da zna da nitko od popisivača nije dolazio na vrata njegovog stana, jer se baš tih dana poklopilo da je uvijek netko bio u stanu:

"Uvjeren sam da je dotična osoba koja je zadužena za popisivanje, uhvatila 'prečicu' da si uštedi vrijeme i trud. Nadam se da će im na kraju biti dovoljno ono iz elektroničkog popisivanja, jer ako se budu oslanjali na ovakvo popisivanje, još će ispasti da teritorij pod današnjom RH danas ima stanovnika kao u 19. stoljeću."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličan scenarij opisuje i Golubić.

"Moje roditelje prvi puta u životu nitko nije došao popisati. Žive u središtu Slavonkog Broda. U kući na središnjem gradskom trgu. Ne možete fulati. Velika je to secesijska palača na adresi Starčevićeva 1. Inače su ulice s imenom oca domovine nekako u središtima svih naših gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac Mile Golubić je invalid HRVi tako da je stalno kod kuće i nije moguće da je prečuo tri dolaska popisivača, koliko su navodno trebali puta doći ako slučajno nikoga ne zateknu kod kuće. A i mama Ankica je doma često. U mirovini je, i istina zna prošetati pa ona možda i nije čula zvono kad je bila do dućana.

Ja ih nisam elektronski samopopisao jer su željeli da dođe netko vaš", naveo je pa dodao da je zagrebačku obitelj sam popisao, no po kontrolni broj nitko nikada nije došao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Supruga radi od doma od početka korone. Ali nije čula zvono. Niti jedno od tri koliko su navodno popisivači dolaziti. Nas je istina malo teže naći. Zgrada je s dva ulaza pa se pomiješaju ulazni brojevi.

No dostavljaći hrane ipak se nekako snađu. Popisivači izgleda ne. Zatekli smo samo obavijest na vratima stambene zgrade. Na kojoj je pisalo da će netko doći. A nije. Bio je tu i neki broj telefona. Koji sam zvao. Ali šipak. Na njega se nitko nije javljao", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, gostujući u RTL-u Danas, šefica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković nedavno je rekla da se popis telefonskim putem ne obavlja. Tada je istaknula i da su popisivači imali dužnost obići sve stanove dva do tri puta. Ako bi i nakon toga zatekli prazan stan, tu su stambenu jedinicu bilježili kao nenaseljenu.

Podsjetimo, Brković je po završetku popisa navela da će točan broj kućanstava, osoba i stanova biti objavljen nakon završene obrade, ali i da broj onih koji su dobili nakon popisivanja nije konačan broj ukupnog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo sada prema metodologiji izračunati koliki je ukupan broj stanovnika koji žive u Republici Hrvatskoj", rekla je. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo