IPAK NISU TOLIKO APATIČNI / Popularnost dviju najjačih stranki kopni: Jedna je osvojila simpatije mladih Hrvata, otkrivamo zašto

Živi zid u skupini od 18 do 29 stoji duplo bolje i od HDZ-a i od svih drugih

15.1.2019.
8:43
VOYO logo

U klupama zagrebačke 10. gimnazije sjedio je i trenutačno najpopularniji političar kod mladih. Onaj za kojega su svi čuli. Nije bio dobar učenik i nije se dobro vladao. I nije teško pogoditi na čelu koje je stranke.

"Dosta imaju drukčiji program koji oni nude od ovog koji je na vlasti i po tome su mi bolji od ostalih stranaka. Ali mislim da im je mana jer se predstavnika njihove stranke u Saboru gleda više kao klaunove nego kao nekoga tko bi mogao stvarno utjecati na vlast jednog dana", kaže Andrija Jarak, učenik 4. razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živi zid je na krilima svepristnog Ivana Pernara prodro do mladih. Pomoglo je, nema sumnje, što je bez najava ulijetao u škole, slikao se s učenicima i objavljivao fotografije, pa i van svake pameti govorio kako je evolucija laž. 

"Mislim da više on griješi kad to tvrdi i zbog takvih stvari i takvih izjava se njih ne vidi kao ozbiljnu stranku u Hrvatskoj jednog dana", kaže Jarak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kod najmlađih glasača vidi se kako popularnost dvije najveće stranke kopni.

Prema istraživanju CRO demoskopa, vodeći HDZ bi od mladih dobio 15,6% glasova, SDP 12,2%, dok Živi zid dobiva više od njih zajedno- čak 30% glasova. S 11,1% dobro kotira i Most, dok su više od 4 posto dobacili još samo Neovisni za Hrvatsku i Pametno s 4,4,% glasova. Nitko drugi, čak ni Milan Bandić 365 nije dobacio više od 1,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše me se dojmio trenutačno premijer Plenković. Izuzetno je prezentan, elokventan, ima čvrsta stajališta, govori s dozom ponosa i čvrstoće", kaže Antonio Štedul, učenik 4. razreda.

Što misle o njegovom HDZ-u, pitali smo i studente. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za njih bi još najmanje glasao jer imali su priliku, a ne vidim da su nešto dobro napravili. Davor Bernardić? Ne znam uopće tko je to", kaže student Marko Rački.

"Pa za njega sam iskreno čula, al ne bi znala tko je, kaj je", kaže studentica Martina Mikulčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tu je veliki problem. Mladi ni ne znaju kako se zove šef najjače oporbene stranke, a ni od vladajućih ih ne znaju mnogo - osim premijera.

"To pokazuje da je pomlađivanje stranaka poput HDZ-a i SDP-a iznimno bitno, ali ne pomlađivanje u fizičkom smislu, nego u smislu ponuda i načina komunikacije. Ne staromodnog, zatvorenog, začahurenog i nejasnog komuniciranja kakvo dominira danas u recimo čak i mladom Bernardiću koji djeluje starije od nekih starijih kolega poput Mrak- Taritaš", kaže Ivica Relković, politički analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da Živi zid nikoga ne ostavlja ravnodušnim - studenti ili vole njihovu radikalnost ili ne mogu vjerovati da je takva stranka uopće relevantna. Sredine nema. 

"Govore bez cenzure, zapravo manje ih se cenzurira od drugih. Drugi imaju političke govore, a ovi više iz srca, ono što stvarno misle i nije ih strah reći svoje mišljenje", kaže student Leonard Lajnert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Super za privući pozornost, ali to nije ponašanje nekoga tko bi trebao ozbiljno pristupati vladanju državom. To je više neko isfuravanje i niš posebno, nema to veze s politikom", kaže student Marko Rački.

Mladima danas nije lako. U vrijeme Facebook dezinformacija i svakodnevne  političke prostitucije.  Unatoč svemu - nisu baš tako apatični.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo