Borba s covidom-19 / Porast broja zaraženih zabrinjava: 'Trend nije dobar i potrebno je da ga zajedno preokrenemo'

Bolnica za infektivne bolesti Fran Mihaljević je popunjena, novi pacijenti idu u Covid bolnicu Dubrava

4.9.2020.
18:35
VOYO logo

S današnjih 334 novozaraženih, Hrvatska samo u posljednja tri dana bilježi više od tisuću novih slučajeva, a i brojka onih u samoizolaciji premašila je u ovom trenutku devet tisuća. Uz velik broj testiranih, više od četiri tisuće, velik je i broj oboljelih koji završavaju u bolnicama gdje ih je trenutačno 283, najtežih 15 je na respiratoru, a jedan je pozitivan pacijent preminuo.

Očekuje se udar na zdravstveni sustav

Bolnica za infektivne bolesti Fran Mihaljević je popunjena, a u Nacionalnom stožeru ne kriju da udar na zdravstveni sustav tek očekuju. Novi teži pacijenti smještaju se u Covid bolnicu Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle nedjelje u COVID bolnici nije bio nitko hospitaliziran. Danas, šest dana kasnije iza prozora bolnice je već 18 bolesnika. Još je troje u dolasku.

''Od toga je pet u intenzivnom liječenju i jedan bolesnik je na respiratoru. Dakle, trend nije dobar i to je ono što je potrebno da svi zajedno preokrenemo'', kazao je Ivica Lukšić, koordinator bolničkog liječenja covid bolesnika za grad Zagreb.

Među njima i troje je mladih ljudi u dobi od 21, 27 i 35 godina. Jedan ima i težu kliničku sliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tri mlađa bolesnika prije nisu imala nikakve kronične bolesti. Oni su bili, zapravo, zdravi ljudi, mladi i nemaju komorbiditeta'', rekao je Lukšić.

Anamarija je završila prvi dio svoje smjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Četiri sata smo unutra, nakon toga imamo 4 sata odmora i opet ulazimo unutra na 4 sata. Između toga radimo svoj primarni posao na našim odjelima'', izjavila je Anamarija Šuster, medicinska sestra u COVID bolnici Dubrava.

''Oboljelima od Covida mjerimo vitalne znakove, dijelimo im terapiju i pokušavamo im pomoći da im što lakše bude dok su kod nas'', opisala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ima stvarno onih kojima je jako teško disat, kojima treba potpora aparata za disanje, a ima i onih koji nekako to još mogu izgurati sami'', dodala je Šuster.

Image
odbacuju prijedloge /

Rašireno cijepljenje ne očekuje se do sredine 2021., etičari kritiziraju WHO zbog nepravedne raspodjele cjepiva

Image
odbacuju prijedloge /

Rašireno cijepljenje ne očekuje se do sredine 2021., etičari kritiziraju WHO zbog nepravedne raspodjele cjepiva

Zabrinjavajući trend

Baš kao što Dubrava još može izgurati broj bolesnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi trenutno u Dubravi imamo 40 respiratora i imamo 80 kreveta za Covid bolesnike. Imamo i 200 kreveta u šatorskom naselju'', kazao je Lukšić.

No trend je zabrinjavajuć. Ova grafika jasno pokazuje koliko je u posljednjih dvadeset dana narastao broj bolesnika koji su zbog korone završili na bolničkom liječenu. Upozorenje je danas poslala i Alemka Markotić čija je Zarazna dupkom puna, a pacijente šalju u Dubravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedan dio njih će završiti na respiratorima gdje se postotak preživljavanja kreće negdje ispod 20 -30 posto u ovim situacijama teških COVID bolesnika što znači, evo da vam slikovito kažem da bi od njih tri koji su recimo na respiratoru jedan ima veću šansu da preživi, a ostala dva imaju veću šansu da ne prežive'', izjavila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Kako bi se, zbog velikog broja oboljelih u toj županiji, zaštitili bolesnici, ali i zdravstveno osoblje, ispred KBC-a Split su postavljena dva šatora.

''Ovo je zapravo smještanje bolesnika koji se opserviraju u hitnoj službi, a dolaze zbog drugih akutnih bolesti. Dakle, bit će u cijelosti zbrinuti kao da su u bolnici do pristizanja testa bit će izolirani, a po prispijeću testa bit će smješteni na klinički odjel'', rekla je Daniela Marasović Krstulović, koordinatorica za internističke djelatnosti i COVID 19.

Svi stručnjaci upozoravaju - krajnje je vrijeme da broj oboljelih padne. Inače nas čeka nikad teža jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo