stavka bdp-a / Porast će plaće kako bi porasla potrošnja, no neki su pesimistični: 'Nitko u krizi neće kupovati ili investirati'

U Vladi se nadaju kako će povećanjem primanja rasti osobna potrošnja koja je najveća stavka domaćeg BDP-a

15.11.2020.
20:00
VOYO logo

Usred financijske krize Vlada je pronašla novac za ispuniti obećano. Od početka godine porast će plaće u javnom i državnom sektoru, a iz proračuna će se isplatiti i božićnice. Petim krugom porezne reforme povećanje plaća trebao bi osjetiti i javni i realni sektor, a uz sve to više od 8 milijardi kuna Vlada će potrošiti na očuvanje radnih mjesta. Je li taj novac dobro plasiran i hoće li nam povećanje platežne moći građana ubrzati izlazak iz krize?

Porast od 4 posto

Radnici zadovoljno trljaju ruke od prvog siječnja i javni i državni službenici dobit će dogovorena povećanja plaća. U Vladi se nadaju kako će povećanjem primanja rasti osobna potrošnja koja je najveća stavka domaćeg BDP-a. No, neki upozoravaju da oslanjanje na osobnu potrošnju u krizi nije dobra odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da nitko u doba krize se neće odlučivati na veće zahvate u kućanstvima, neće se kupovati nekakva trajna potrošna dobra, posebno se neće kućanstva odlučivati na investicije", rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Od nove godine djelatnicima u javnoj i državnoj službi osnovica plaće porast će za četiri posto. Time je ukupno povećanje osnovice 18,3 posto, odnosno s 5108 kn na 6044 kn. Za COVID Božić će i javni i državni sektor dobiti 1500 kuna božićnice. Uz to, porasla je i minimalna plaća u mandatu Vlade ukupno za 904 kune.

"Mi smo na taj način učinili iskorak kako bi naši građani u ovoj krizi mogli imati veće plaće, veća primanja i u konačnici kvalitetnije premostiti krizu i na taj način biti nagrađeni za svoj rad i ono za što doprinose", kazao je premijer Andrej Plenković.

No, ne zaboravimo i privatni sektor, upozorava oporba.

"U tom smislu trebamo gledati i ovu poreznu reformu o kojoj smo počeli raspravljati u Saboru tako da što više se povećaju plaće svima koji imaju niske i srednje plaće zato što je to jedini način da povećamo potrošnju. A bez povećanja potrošnje, odnosno povećanja potražnje, mi se nećemo moći izvući iz krize", izjavio je saborski zastupnik Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
održani pregovori /

Dogovor sa sindikatima: Vlada pristala na povećanje plaća javnim službama, dobit će i božićnice od 1500 kuna

Image
održani pregovori /

Dogovor sa sindikatima: Vlada pristala na povećanje plaća javnim službama, dobit će i božićnice od 1500 kuna

Financijska injekcija

Povećanje plaća građana utjecat će na povećanje potrošnje, kaže Novotny, no upitan je dugoročni efekt.

"Većina tih proizvoda se ne proizvodi u Hrvatskoj pa mi zapravo fiskalnom intervencijom povećavamo radna mjesta negdje drugdje, a ne u Hrvatskoj. To je loše vođenje ekonomskih politika. Vlada bi trebala djelovati na strani ponude - povećavati proizvodnju domaćih roba, a ne da se kućanstva okreću potrošnji onih roba koje dolaze iz inozemstva", rekao je Novotny.

No, iz vlade kažu da brinu i za radna mjesta u Hrvatskoj. Do kraja godine će financijska injekcija kroz mjere zapošljavanja i očuvanja radnih mjesta prijeći osam milijardi kuna. No, borba za radna mjesta treba biti bolje usmjerena, tvrdi Tomašević.

"Da možda ne pomažemo firme poput sportskih kladionica koje su prošle godine imali dobit u stotinama milijuna kuna", kazao je Tomašević.

Učinkovito cjepivo podignut će optimizam u Hrvatskoj. No, prema mišljenju stručnjaka, buđenje gospodarstva možemo očekivati tek u drugoj polovini iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo