Evo i koji su savjeti / Porast razine prizemnog ozona zabrinuo je Zagrepčane - glavobolja i kašalj samo su neki od simptoma ove pojave

Najgore je, čini se, prošlo

9.7.2021.
20:15
VOYO logo

I dok čekamo upozorenje za moguće padaline - Zagrepčane je zabrinulo ono odaslano jučer o porastu razine prizemnog ozona. Savjetovalo se i da se ne izlazi na otvoreno.

Jedan od najtoplijih dana u godini, a stručnjaci upozoravaju - zatvorite prozore. Osjetljive osobe mogle bi dobiti glavobolju ili osjetiti druge simptome poput češanja u grlu ili kašlja.

Đurđica Graniščak: "Čula sam upozorenje, a li pošto nosimo maske i zbog pandemije ja mislim da je to sve u paketu ok".

Alena Bingula rekla je: "Sad ovo kad je ovako vruće mi je dosta teško. Ne znam jel to povezano s time, ali osjeti se. Ja sam iz Novog Zagreba. Tamo se baš jako osjeti i kad je maglovito i kad je hladnije i sad je toplije".

Damjana Ćurkov, meteorologinja RTL-a: "Ovaj ozon nije direktno emitiran u atmosferu već on nastaje složenim kemijskim reakcijama za koje je , između ostalog, potrebna sunčeva svjetlost i visoke temperature. Mi smo se ovih dana nalazili u toplinskom valu tako da su bili ispunjeni svi uvjeti za nastanak prizemnog ozona koji nema veze s onim ozonom u ozonskom omotaču".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 No, čini se, najgore je prošlo.

Silvije Davila, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada: "Ovo je uređaj koji mjeri koncentraciju ozana u zraku što je referentni uređaj za mjerenje satnih vrijednosti ozona. Ono što se jučer dogodilo znači dogodile su se malo povišene vrijednosti ozona u Zagrebu. Danas, dobra vijest, ozon je pao na svoje normalne vrijednosti za ljetno razdoblje godine".

No to nipošto ne znači da se već za dan- dva ista situacija ne može ponoviti.

"Računamo da će biti, pa do nekakvih 30-tak prekoračenja može biti u cijeloj sezoni. Moguća su prekoračenja", rekla je Damjana.

 A to je sve što prelazio 180 mikrograma po metru kubnom. Tada se građanima šalju upozorenja poput onog jučerašnjeg. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo