Svi bježe iz sela / Poražavajući rezultati istraživanja: Nitko ne ulaže u ruralna područja koja polako izumiru

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Dok stanovnici gradova mogu koristiti niz usluga, u ruralnim područjima sve je manjkavo

13.9.2020.
9:50
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Dok ruralna područja u nekim državama EU bilježe porast broja doseljenika koji rade u poljoprivredi, šumarstvu, građevini, skrbi za starije, ali i pripadnika srednje klase koji žive na selu, a rade u obližnjim gradovima, kod nas je to raritet, piše u nedjelju Večernji list.

Iako je jedan od ključnih europskih izazova u 21. stoljeću očuvanje i razvoj ruralnih krajeva, u Hrvatskoj oni izumiru, neprivlačni za život obiteljima s djecom. U svega 10,3 posto općina u ruralnim područjima mladim obiteljima osigurano je pravo na subvencioniranje stambenog zbrinjavanja (pomoć u sufinanciranju kredita, olakšice kod nabave građevinske opreme, pravo na povlašteni otkup nekretnina u vlasništvu općine).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Koronakriza /

Španjolci umjesto u Hrvatsku odlaze u svoja sela: 'Nema smisla potrošiti toliki novac na odlazak'

Image
Koronakriza /

Španjolci umjesto u Hrvatsku odlaze u svoja sela: 'Nema smisla potrošiti toliki novac na odlazak'

I dok usluge vrtića ima 72,2 posto općina, jaslice, igraonice, produženi boravak u školi nema više od polovice općina. Neki su to od rezultata istraživanja "Dostupnost socijalnih prava i usluga za obitelji u općinama u ruralnim područjima Hrvatske" koje su s predstavnicima 215 općina proveli Gordana Berc, Slavica Blažeka Kokorić i Ana Opačić s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Revija za socijalnu politiku.

Pravo na besplatne udžbenike imaju djeca u tek 49,8 posto općina, a ljetovanja i zimovanja za svu ili djecu iz siromašnih obitelji sufinancira samo 27 posto općina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem regionalne neujednačenosti u dostupnosti socijalnih prava i usluga posebno je izražen u ruralnim područjima u kojima je BDP po stanovniku u prosjeku dva puta manji u odnosu na urbana.

Dok stanovnici gradova mogu koristiti niz usluga kao što su jaslice, vrtići, boravak u školama, smještaj i skrb za starije, savjetovališta za obitelji, pravo na socijalno stanovanje, besplatne udžbenike, to je sve manjkavo u ruralnim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na socijalni stan ili povlaštenu najamninu dostupno je u samo 18,9 posto općina! Istraživanje u 215 od ukupno 428 općina pokazuje da su stanovnicima najviše dostupna prava koja osigurava država, donosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo