loše navike / Porazna statistika! Svaki treći školarac u Hrvatskoj je pretio, a 80 posto djece ne jede povrće

Problem je, kažu nutricionisti, i u onome što djeca jedu doma i kakve navike stvaraju

30.9.2019.
17:00
VOYO logo

Svaki treći školarac je pretio, 80 posto djece ne jede povrće, više od polovice ih ne pojede ni jednu voćku tjedno. 

Da su navike loše govore statistike - koje su već godinama porazne. Problem je, kažu nutricionisti, i u onome što djeca jedu doma i kakve navike stvaraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pizza, hot dog, zaslađeni sok, krafne. Sve to nađe se na tanjuru osnovnoškolca u uobičajenom školskom danu. 

"Evo što reći kada za međuobrok u osnovnoj školi jedu sladoled i to se predstavlja kao mliječni proizvod", pita se Željka, majka osnovnoškolca iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako izgleda jedan od menija koji učenici dobiju u školi:

Hot dog za doručak, povrtna juha, piletina i povrće za ručak, i burek od sira za užinu. 20 deka svakog od tog jela iznosi oko 2400 kalorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A preporučeni dnevni unos za dijete od prvog do trećeg osnovne je oko 1855 kalorija. I tu još nismo ubrojali zaslađeni sok i čaj.

Nacionalni Vladin projekt Školska shema

"Takve stvari kad vidimo na meniju postavlja se pitanje jesu li potrebne i nužne u dječjem jelovniku u školskom periodu obzirom da djeca danas sve više stoje u školama, od jutra do popodne. Tu bi onda ti meniji trebali biti izbalansirani", ističe magistrica nutricionizma Karmen Matković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O učeničkom meniju odlučuju gradovi i županije, a moraju slijediti smjernice Ministarstva zdravstva koje nerijetko krše. Zato su meniji u raznim školama neujednačeni. Kako bi se izborili problemom prehrane, u Ministarstvu poljoprivrede već sedam godina provode nacionalni Vladin projekt Školska shema.

"Školska shema se provodi od 2013. godine u školama pri čemu se djeci jedanput tjedno dijeli mlijeko i mliječni proizvodi, odnosno voće i povrće. U njoj sudjeluje 350 tisuća učenika, 900 škola i 83 dobavljača", poručuje ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voće na školskom stolu veseli i roditelje.

"Mislim, zadovoljna sam. Moram reći da djeca su onako, ako ne moraju pojest, neće pojest. Ako mogu će izbjeći. Ali mislim da je stvar navike", kaže Marija iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je teško uvesti zdravu naviku zna nutricionistica Diana Glkuhak Spajić koja je sastavila zdrave menije svim učenicima u Sisku.

"Moram reći da je bio izazov uvesti ovakve jelovnike onako odjednom u škole. Mlađa djeca, od prvog do četvrtog su puno bolje prihvatili jelovnike nego oni stariji", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera ministarstva je proširiti projekt na sve škole.

"Nekad treba malo više truda i sigurno je opterećenje školama, ali isplati se da su nam djeca zdravija. Mlijeka, mliječnih proizvoda, voća i povrća imamo dovoljno za svu školsku djecu", kazala je ministrica Vučković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škole se mogu prijaviti do 4. listopada da i njihovi učenici na svojim klupama imaju domaću voćku. Pa s godinama možda ipak umjesto sendviča djeca samovoljno izaberu jabuku.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo