ep naručio analizu / Porazni rezultati istraživanja: Hrvatska je u samom vrhu najkorumpiranijih država u EU

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL/Ilustracija

Zbog korupcije, Hrvatska godišnje izgubi oko 15 posto BDP-a, a EU između 179 i 990 milijardi eura

23.3.2016.
17:06
Goran Jakus/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Hrvatska je članica Europske unije s najvećom razinom korupcije u javnoj nabavi te s Rumunjskom i Bugarskom spada u najkorumpiranije države EU-a, pokazalo je istraživanje koje je naručio Europski parlament, a proveo institut RAND Europe. 

Hrvatska, Rumunjska i Bugarska predvode skupinu od četrnaest zemalja EU-a koje imaju iznadprosječnu razinu korupcije, stoji u istraživanju, a po indeksu rizika od korupcije u javnoj nabavi Hrvatska je na samom vrhu, ispred Cipra, Litve i Rumunjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Latvija zbog korupcije godišnje izgube oko 15 posto BDP-a. 

Analiza neprofitnog instituta RAND Europe, koja se temelji na tri scenarija i nekoliko metodoloških pristupa, pokazala je da korupcija Europsku uniju godišnje košta između 179 i 990 milijardi eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korupcija ima značajan društveni i politički utjecaj jer potiče nejednakost, organizirani kriminal, slabiju vladavinu prava, lošiju izlaznost na izbore i nepovjerenje prema europskim institucijama, stoji u istraživanju  

Iz tih razloga RAND Europe predlaže zakonske i regulatorne mjere na državnim razinama, a jedna od njih je proširenje zaštitnog Mehanizma suradnje i provjere (CVM) na veći broj EU članica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CVM mehanizam mjera je koju je pokrenula Europska komisija uoči ulaska Rumunjske i Bugarske u EU kako bi pripomogla tamošnjim pravosudnim reformama te borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Hrvatskoj bi uvođenje tog mehanizma, po jednom od scenarija, godišnje potencijalno moglo uštedjeti oko 2,2 milijarde, a Europskoj uniji oko 70 milijardi eura, ocjenjuje se u istraživanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RAND Europe predlaže i osnivanje Europskog ureda javnog tužitelja koji bi proširio ograničeno područje djelovanja OLAF-a, europskog ureda za suzbijanje prevara te uvođenje javnog sustava nabave (e-procurement). 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo