Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Bili smo u kontroli

3 od 4 obveznika ne posluju po pravilima!? Porezna opet u akciji, na meti ugostitelji, cvjećarnice, pekare

Od jučer pa do 2. svibnja porezni inspektori traže nepravilnosti u fiskalizaciji

Željka Felbar/ 26.4.2019. u 6:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Brojne ugostitelje, pekare i iznajmljivače automobila ovih će dana posjetiti porezni inspektori. Od jučer pa do 2. svibnja traže nepravilnosti u fiskalizaciji. Zadnja akcija u kojoj su bili za Veliki tjedan, pokazala je da 3 od 4 porezna obveznika ne posluju po pravilima. 

Krenuli smo s njima u akciju. Njihov je zadatak ponašati se kao obična mušterija. Kupiti neki proizvod, platiti, pričekati hoće li dobit račun, a onda pokazati da ih zapravo ne zanima cvijeće.

Jasno daju do znanja trgovcima kako su porezni inspektori te da vrše nadzor kontrole fiskalizacije. Rečenica je to od koje se, barem na tren, odsijeku noge. 

"Nije svaki dan pa te malo iznenade, ali jednostavno radiš svaki dan isto, svaki dan te račune izdaješ tako da nije neki strah veliki", kazao je Jurica Samardžić, vlasnik cvjećarnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U nadzoru 3000 puta

U ovoj godini ukupno su u nadzor izišli nešto manje od 3000 puta, a kod više od polovice nije se radilo po propisima. Naplatili su i preko 2 milijuna i 200 tisuća kuna kazni. U posljednjoj akciji prije Uskrsa, obišli su 284 objekta, a u čak 75 posto slučajeva utvrđene su nepravilnosti.

"One se odnose na neizdavanje računa što se smatra najtežim poreznim prekršajem. Također nefiskaliziranje u zakonskom roku, krivi podaci poslovnih prostora i operatera, nepolaganje ostvarenog gotovinskog prometa", rekla je Dalija Brkić, voditeljica Službe za nadzor fiskalizacije.

Upravo se čita

A tvrde, ne zatvaraju objekte zbog samo jednog računa već, ako su vlasnici inače uredni platiše, prvo idu upozorenja.

"Ako je više od dva puta Porezna uprava izdaje naredbu i zabranjuje poreznom obvezniku obavljanje poslovne djeltanosti i uz to ide novčana kazna", dodaje Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska ima plus u državnoj blagajni

No ne spada samo ovo u nadzor. Porezna ima uvid u sve tijekom cijele godine i to pomoću aplikacije. Inspektor primjerice iz kafića u realnom vremenu može pratiti je li u cvjećarnici preko puta izdan račun, tako da uvijek idu ciljano kod nekoga. I ministar kaže, ovo je samo jedna u nizu aktivnosti porezne reforme.

"Porezna uprava i Carinska uprava sve porezne vlasti žele i nastoje biti veći servis građanima i zaštititi porezne obveznike i naravno red kao takav se mora znati i poštivati", poručuje ministar financija Zdravko Marić.

Djelomice zato Hrvatska ima i plus u državnoj blagajni, a onima s manjim blagajnama nije lako poslovati prema strogim pravilima. 

"Velik je obrtaj novca i u toj jednoj situaciji ne možeš uvijek bit sto posto, možda u kunu ili kako rade mali dućani u lipu, ali vjerujem da će i porezni inspektori izaći u susret u tu kunu dvije pa da se porihta", kazao je Jurica Samardžić, vlasnik cvjećarnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ova redovna akcija je najavljena, a inspektori su na terenu sljedećih tjedan dana.

Željka Felbar/ 26.4.2019. u 6:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
U KRITIČNOM SU STANJU

RTL doznaje: Uklanjaju se tornjevi katedrale u Zagrebu, vjernici bi se trebali vratiti u nju iduće ljeto

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba