HUP - UDRUGA LIJEČNIKA POSLODAVACA / Poruka Berošu: 'Optuživanjem i prozivanjem kolega neće biti postignut potreban učinak u borbi s ovom krizom'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Udruga liječnika u ugovornom odnosu podržava prijedloge epidemiologa

31.8.2020.
14:00
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

HUP- Udruga liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu podržava prijedloge epidemiologa upućene ministru zdravstva Viliju Berošu koji imaju za cilj rasterećenje zdravstvenog sustava, ali izražava zabrinutost načinom komunikacije kojim se krivnja svaljuje na privatne poslodavce tj. liječnike u ugovornom odnosu.

Image
NAVALA NE PRESTAJE /

FOTO Ogromna gužva za testiranje na koronavirus u Zagrebu: Epidemiolozi imaju pune ruke posla

HUP- Udruga liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu u svojem priopćenju je upozorila da ''optuživanjem i prozivanjem kolega neće biti postignut potreban učinak u borbi s ovom krizom, već samo i isključivo zajedništvom: ''Izjavama poput onih koje smo danas mogli pročitati u pojedinim medijima, a kojima se optužuju liječnici poslodavci u ugovornom odnosu za nemar i nedostatak angažmana, nanosi se šteta ne samo liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nego i cijelom sustavu privatnog zdravstva u RH i pokazuje veliki stupanj nepoznavanja rada liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji sudjeluju u sprečavanju bolesti  i zbrinjavanju većine zdravstvenih potreba cjelokupnog stanovništva Hrvatske''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusne bolesti COVID-19 veliki je zdravstveni, socijalni i gospodarski problem s kojim se teško nose i najbogatije zemlje, a nedostatak kadrova dovodi do preopterećenja cijelog sustava, upozoravaju.

''Liječnici opće obiteljske medicine od samog početka izbijanja krize na dispoziciji su svim pacijentima, kao i kolegama epidemiolozima, a njihovo radno vrijeme ne prestaje kada napuste svoje ordinacije. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaju liječnici i drugi zdravstveni kadar što je u razgovoru na sastanku s ministrom Berošem (25. kolovoza 2020.) i izneseno. Kako bi se sinergijom postigao najbolji mogući učinak za pacijente, donosile najbolje moguće odluke, ali i rasteretio sustav gdje god je to moguće, zatraženo je da se u konzultativni tim ministra uključi i predstavnik liječnika opće obiteljske medicine'', podsjećaju.

Također naglašavaju još jednom da su, u posebnom dopisu upućenom nadležnim tijelima (Ministarstvo zdravstva, HZZO i HZJZ), pružatelji usluga u zdravstvu okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, kao odgovorni dionici društva, ponudili na raspolaganje sve svoje stručne i prostorne kapacitete zdravstvenom sustavu RH u svrhu rasterećenja i oslobađanja prostora u javnom zdravstvu za najkritičnije pacijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sinergija privatnog i javnog zdravstva, osobito u vrijeme krize s kojom smo bili suočeni pokazala se kao najbolji model i trebala bi biti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, sve njene građane i sve koji u tom sustavu djeluju pružajući usluge bez obzira radi li se o javnom ili privatnom sektoru'', zaključuju u HUP- Udruzi liječnika poslodavaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo