Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PRETRAGA ZDRAVLJA

'Pošasti suvremenog doba': Čuli ste za hipohondriju i koronavirus, a znate li što je kiberohondrija?

Čak 75 posto populacije koristi internet za pretraživanje zdravstvenih informacija

Image
Foto: RTL / AP Images / Pixabay
A. Ž./ 3.2.2020. u 9:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Siječanj je završio, ali i veljaču će obilježiti koronavirus čije simptome ste i sami vjerojatno guglali. Činite li slične stvari i inače - kada primijetite neki novi simptom, bacate se u istraživanje mogućih uzroka na internetu, a to često rezultira time da naiđete na brojna objašnjenja koja u vama izazovu nelagodu ili strah?

Možda ste pretraživali nešto što se na prvi pogled čini možda banalno poput glavobolje. Naišli ste na informacije koje govore da glavobolja može biti uzrokovana promjenama u razini hormona, nesanicom ili vremenskim promjenama, ali i težim bolestima poput tumora ili intrakranijalne infekcije. 

''Neke osobe se neće previše uznemiriti čitajući ovakve informacije, dok će druge osjetiti zabrinutost ili strah. Ove osobe u nekim slučajevima nastavljaju pretraživati o svom simptomu unatoč strahu koji pretraživanje izaziva kako bi bile sasvim sigurne da nemaju rak ili jer vjeruju da tako mogu na vrijeme primijetiti rak i spasiti se. Takvo pretjerano pretraživanje informacija o simptomima na internetu uz povećanu anksioznost nazivamo kiberohondrija'', pišu Branka Bagarić, Marina Martinčević i Andrea Vranić, psihologinje iz Zagrebačkog psihološkog društva.

''Kiberohondrija je relativno nova pojava nastala s razvojem tehnologije, odnosno sve učestalijeg korištenja računala i interneta. Ne smatra se psihičkim poremećajem, ali se čini da se obično javlja kod osoba koje pretjerano brinu o zdravlju ili imaju anksiozni poremećaj zbog bolesti (ranije nazivan hipohondrija). No, za sada ne znamo da li kiberohondrija uzrokuje ovaj poremećaj ili je samo njegova suvremena manifestacija'', upozoravaju psihologinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Podsjećaju da istraživanje provedeno 2010. u nekoliko zemalja pokazuje da 75 posto populacije koristi internet za pretraživanje zdravstvenih informacija pri čemu 10 do 16 posto pokazuje simptome kiberohondrije što su pokazala dva istraživanje, jedno starije iz 2006. godine te jedno novije iz 2019. godine.

Zašto kod nekih ljudi pretraživanje o simptomima dovede do velike tjeskobe, dugotrajnog pretraživanja, a potom i čestog odlaska liječniku, nije sa sigurnošću utvrđeno. No psihologinje napominju kako se ''pretpostavlja da ove osobe teško toleriraju neizvjesnost koju izaziva velika količina informacija s interneta koje su međusobno konfliktne ili nejasne; da imaju potrebu pronaći savršeno točan uzrok svojih simptoma zbog čega pregledavaju veliku količinu sadržaja; da vjeruju da će uspjeti pronaći konačan dokaz da su zdrave ako nastave pretraživati ili stoga što im je teško procijeniti kvalitetu i pouzdanost sadržaja s interneta''.

''Pretraživanje o zdravlju na internetu ne mora biti uvijek štetno. Naprotiv, može povećati našu informiranost, potaknuti nas na pozitivna zdravstvena ponašanja ili nam pružiti podršku drugih osoba koje se nose sa sličnim simptomima ili bolestima. Zato je važno istražiti tko su osobe osjetljive na pojavu kiberohondrije i kakav način pretraživanja dovodi do nepotrebne zabrinutosti za zdravlje'', zaključuju psihologinje iz Zagrebačkog psihološkog društva.

Upravo se čita

Image
SEIZMOLOŠKA POTVRDILA

Petrinju tijekom večeri zaljuljao potres. 'Zatreslo kontejner, ružan zvuk i jak udarac'

A. Ž./ 3.2.2020. u 9:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
promjena utorkom

Ovo su nove cijene goriva koje vas od danas čekaju na benzinskim pumpama

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba