manjak radne snage / Posjetili smo dom za starije osobe u kojem rade azilanti: 'Odlični su i obrazovani radnici'

Nedostatak njegovatelja problem je svih domova, ali i drugih ustanova poput bolnica

25.9.2019.
22:25
VOYO logo

Liste čekanja sve su duže, pacijenata je sve više, a radnika koji o njima mogu skrbiti sve je manje. Problemi su to domova za starije i nemoćne osobe. 

Kako među hrvatskim radnicima nema rješenja, posao se nudi izvan granica Hrvatske, a sve traženija radna snaga postali su i azilanti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji je jelovnik štićenicima doma spremio Indijac Puria Javidi.

"Ja sam pomoćni kuhar. Pripremam jela. Doma učim jezik i igram nogomet", kaže Puria koji je jedan je od devetero zaposlenih azilanata u ovom domu. A na svom je radnom mjestu prijeko potreban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer samo nekoliko kilometara dalje, u Domu za starije "Bistra", zaposlenika kronično nedostaje. "Imamo natječaj i odziv je uglavnom nikakav. Nema ga", rekla je ravnateljica doma u Bistri, Snježana Filipović.

Topla skrb o štićenicima

Na dan se prijavi petnaestero ljudi koji žele živjeti u njihovu domu, a o njima se nema tko brinuti. Nedostatak njegovatelja problem je svih domova, ali i drugih ustanova poput bolnica. Posao je zahtjevan fizički i psihički. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poznajemo gotovo sve članove njihovih obitelji, poznajemo ih u njihovim boljim i gorim fazama. I onda mislim da im možemo pružiti drugačiju skrb, možda malo topliju", kaže Kristina Vidaković, glavna sestra doma u Bistri. 

A drugačiju, topliju skrb štićenicima Doma "Ćorluka" pruža arhitektica Safa iz Sirije koja tamo radi kao njegovateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako volim ljude. Volim pomagati ljudima. Ovdje sam kao s obitelji", kazala je Safa.

Nedostatak radne snage vlasnik tog doma davno je preduhitrio - zapošljavanjem azilanata. "Odlični su i obrazovani radnici, brzo uče jezik", kaže, "ali na neke se stvari još navikavaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odete na bankomat i dignete novac, za njih je to 'space shuttle'. Onda oni misle da mogu svaki dan stavljati karticu i dizati novce. Misle da je to neograničeno", pripovijeda vlasnik doma Pavo Ćorluka.

U domu u Bistri žele slijediti ovaj primjer i zaposliti azilante. I dok Puria sanja o tome da zaigra za hrvatsku reprezentaciju i sa svojom suprugom kupi kuću, mnogi drugi Hrvatsku ipak vide samo kao usputnu postaju. Tako da problem radne snage - ostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo