IMA LI KRAJA? / Poskupljenja neće zaobići ni suhomesnate proizvode, pancetu već plaćamo po zlato, pršutar poručuje: 'U ozbiljnom smo problemu'

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Cijena svinjskoga buta ove je godine proizvođače koštala od 30 do 50 posto više nego lani pa će zbog toga poskupjeti i gotov proizvod

22.4.2022.
14:59
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Svakodnevna poskupljenja namirnica, energenata i ostalih potrepština za život, izgleda, neće zaobići ni svinjske delicije. Tako bi od jeseni mnogima omiljeni suhomesnati proizvod mogao znatno poskupjeti, piše Večernji list.

Naime, cijena sirovine za pršut, odnosno svinjskoga buta ove je godine proizvođače koštala od 30 do 50 posto više nego lani pa će zbog toga poskupjeti i gotov proizvod. Nakon što se ubroje troškovi energenata, ambalaže i rada, gotov proizvod mogao bi biti skuplji za 30-ak posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Cijena sirovina je otišla gore, no pršut neće poskupjeti baš 50 posto kao što govore, u to čisto sumnjam. Pršut ipak treba moći i prodati, mi što proizvedemo, moramo i prodati, ljudi mogu podnijeti veću cijenu, no pitanje je koliko veću - kaže za Večernji list Paolo Jelenić, poznati istarski pršutar i predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta. 

Image
lockdown u Kini /

Lanac ishrane u dodatnoj krizi zbog lockdowna u Šangaju: Moguća su nova poskupljenja

Image
lockdown u Kini /

Lanac ishrane u dodatnoj krizi zbog lockdowna u Šangaju: Moguća su nova poskupljenja

Dok su, kaže, punili pršutane, sirovina je bila na nivoima kao i lani. No, nakon toga krenula su poskupljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Lopatica je poskupjela deset kuna po kilogramu što je ogromno poskupljenje, to je 33 posto viša cijena. No, sve ovisi o tome koliko se proizvede, a koliko se traži, to diktira tržište. Vidjet ćemo kako će biti, no smatram da bi cijene maksimalno 30 posto mogle otići gore - kaže Jelenić. 

U poskupljenje je uvjeren i Zoran Ćevid, vlasnik tvrtke Drniške delicije Maran, inače nagrađivani hrvatski pršutar.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Poskupjele su sirovina, energenti, ambalaža, koliko će ići gotovi proizvod, to je upitno, ali definitivno je prostor sužen po pitanju toga. Koliko će tko imati hrabrosti podići cijenu od straha da se ne proda, ili će raditi s manjim maržama, to je individualno - kaže Ćevid i uvjerava kako cijena njegovog pršuta zasad neće rasti, no iduća jesen je upitna.  

Sljedeće jeseni kad im dođe nova roba, kaže, cijene će vjerojatno rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Koliko, teško je u ovom trenutku reći. Sirovina je poskupjela od 30 do 50 posto, energenti se troše, komore nam rade, gorivo... Gorivo je isto ozbiljna stavka, pogotovo nama koji radimo dostave, razvozimo robu... Ambalaža nam je poskupjela skoro 100 posto, sve to utječe na cijenu - kaže Ćevid.

Ističe da nitko ne priča o poskupljenju pancete koja je najtraženija.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nitko ne priča da nam je panceta poskupjela 60 posto. Panceta se najviše prodaje. Što će biti na ljeto, ne znam. U ozbiljnom smo problemu, što će biti i kako će biti, to će svatko odlučiti sam za sebe, definitivno nam je prostor sužen. Pokušat ćemo što manje dizati cijene, no neke stvari su neminovne. Svjesni smo mi svi situacije gdje živimo. Cijene će sigurno rasti bar minimalno, ali ne usudim se prognozirati koliko - zaključuje drniški pršutar.  

Izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta Ante Madir smatra kako će proizvođači biti primorani dignuti cijene.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- U protivnom će raditi s gubitkom. Osobito oprezni moraju biti proizvođači pršuta jer je njihova proizvodnja dugotrajna, proces proizvodnje pršuta traje najmanje 12 mjeseci pa do dvije godine. Oni moraju osigurati obrtna sredstva na duže staze. Može im se dogoditi da im troškovi proizvodnje pojedu obrtna sredstva. Mislim da će se cijene korigirati i da će pratiti trendove. U svakom slučaju povećanje cijene gotovog proizvoda za sada neće u istom postotku pratiti povećanje svježeg mesa, jer kada bi tako bilo cijena za kilogram pršuta s kosti iznosila bi 150 kuna - rekao je Madir. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo