Napetost u Savudriji / 'Poslat će nam visoke kazne, a to područje nam puno znači zbog najveće zarade': hrvatski ribar otkriva što se danas događalo

'Ne znamo što će biti narednih dana. 2. siječnja ćemo sigurno izaći. Odlučit ćemo hoćemo li ići pojedinačno ili svi zajedno. Moramo se mi ribari dogovoriti oko toga', kazao je za RTL ribar Diego Makovac

30.12.2017.
18:30
VOYO logo

Slovenija je počela jednostrano provoditi arbitražnu odluku o granici s Hrvatskom. Provedba odluke Arbitražnog suda koju Hrvatska ne priznaje, a po kojoj je većina Savudrijske vale pripala Sloveniji - prvo je krenula na spornom dijelu morske granice. 

Tri hrvatske ribarice u pratnji policijskog broda isplovile su rano jutros na područje koje Slovenci svojataju, kako bi podigli mreže postavljene dan ranije. No odmah je došlo do bliskog susreta sa slovenskom policijom te ribarskom inspekcijom. Kamera RTL-a zabilježila je kako slovenska policija fotografira hrvatske ribarice, te ih upozorava da su neovlašteno ušle u slovenske teritorijalne vode. Hrvatski ribari na kraju su ipak uspješno podigli mreže I vratili se u svoju luku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi ovakvi incidenti na moru bit će temelj potencijalne slovenske tužbe Sudu Europske unije u Luksemburgu. Zato slovenska policija i inspektori uredno bilježe svaki prelazak imaginarne crte na moru koja predstavlja granicu prema arbitražnoj presudi koju Hrvatska, kao što smo rekli - ne priznaje.

Hrvatski ribari i dalje će isplovljavati u pratnji policije, dok im slovenci prijete novčanim kaznama. Jesu li već danas ispisali koju upitali smo hrvatskog ribara Diega Makovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo kazni. Ali saznali smo da će kazne poslati na kućnu adresu ili čak na adresu burze ribe u Trstu za ribare koji prodaju tamo", kazao nam je ribar, koji ne zna tko će platiti te kazne jer što se Hrvatske tiče ribari nisu u prekršaju.

"Situacija je napeta. Nije lako ići ribariti. Nema ni puno ribe pa je pitanje je li nam isplativo ribariti sada. Ja sam danas ribario, došla je policija do mene, ali me nije evidentirala", kazao nam je ribar Diego Makovac, koji nam je otkrio koliko im je to područje važno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo se dobro lovi i najveća je zarada od toga. Ne znamo što će biti narednih dana. 2. siječnja ćemo sigurno izaći. Odlučit ćemo hoćemo li ići pojedinačno ili svi zajedno. Moramo se mi ribari dogovoriti oko toga", kazao nam je ribar.

Kronologija današnjih događanja

Prvi dan jednostrane provedbe arbitražne odluke od strane Slovenije savudrijski ribari priznaju da su dočekali s malo strepnje. Odlučili su izići zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo danas krenuli dogovoreno tri brodice uz pratnju policije", kazao nam je ribar MihaelKocijančić.

Otplovili su do mreža koje su jučer spustili u more. Ulov je ovih dana sitan pa odlaze sve bliže sredini zaljeva. "U tom momentu su nas opkolili dva slovenska gumenjaka", nastavlja priču ribar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je policija, s čak tri broda na moru, reagirala kao i obično i prepriječila im put. Uključio se potom i brod slovenskog ribarskog inspektora. "Tako da je to izgledalo smiješno jer je bilo šest brodova oko naše malene brodice", kaže nam Kocijančić.

Ništa neuobičajenog - osim nekoliko sitnih detalja. "U principu stvarno je bio prvi dan da su nas opominjali pod rotacionim svjetlom tako da to smo se malo zbunili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I najava Slovenije da od danas počinje naplaćivati kazne za prelazak sporne morske granice. Kako će to izgledati nikome nije skroz jasno.

"A ako oni će nas kaznit vjerojatno ćemo i mi njih pa ne znam gdje ćemo stići", ističe EzioKocijančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to ne bi bio prvi put. "Moguće je da će nam početi naplaćivati kazne pošto evo ja sam prije četiri godine dobio jednu kaznu od tisuću eura. Ako oni meni pošalju kaznu ja kad pređem preko granice oni me blokiraju, ja se ne mogu vratiti natrag dok ne platim kaznu", ističe ribar.

Vrlo nezgodno za stanovnike Savudrije koji granicu redovito prelaze. Tim više kada poput Ezia u Sloveniji imate obitelj. Tako je bilo prije četiri godine. Godinu dana nisam išao preko granice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No unatoč prijetnji drže se hrvatskih zakona i obećanja vlade. "Mi smo dobili informaciju da se tako ponašamo, da je tako kako se ponašamo da je po zakonu i tako ćemo se ponašati", kazao nam je MihaelKocijančić.

I ne preostaje im drugo jer bi gubitak ovog ribolovnog područja mogao biti koban. "Što se tiče našeg posla sigurno da bi utjecalo jer se nama oduzima najveći dio našeg ribolovnog područja koji što se tiče naših ribolovnih dana on iznosi možda 70-80% od našeg rada."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budućnost im je u svakom slučaju nesigurna pa se nadaju da na kraju ove političke zavrzlame neće baš oni snositi posljedice.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo