Roditelji zbunjeni / Poslati dijete u ponedjeljak u školu ili ne? Premijer i ministrica Divjak poručuju da je sve sigurno

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba postavlja pitanje: 'Je li sve ovo u najboljem interesu djece?'

22.5.2020.
20:57
VOYO logo

Poslati djecu u školu u ponedjeljak ili ne, roditelji diljem zemlje i dalje su zbunjeni. Ministrica poručuje - djeci je mjesto u školi, a da je povratak siguran, tvrdi i premijer. 

Da su upute trebale stići ranije i biti preciznije upozoravaju ravnatelji koji se pripremaju za povratak većeg broja učenika u školske klupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi 330 je učenika nižih razreda, u ponedjeljak na nastavi trebalo bi se pojaviti njih 200.

"Moramo znati u kojoj grupi ćemo imati koliko učenika, ako prijeđemo taj broj od 20 ili koliki je kapacitet učionice, da ih podijelimo u dvije grupe. Onda moramo angažirati novu učiteljicu i organizirati sve prema uputama HZJZ-a", rekao je ravnatelj OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu Krešimir Supanc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su još produženi boravak i organizacija prehrane u školi, zbog čega se slažu rasporedi odmora, kao i vrijeme ručka po skupinama.

"Blagavaonica ima 13 stolova i s distancom od metar i pol tu može sjediti samo 13 učenika i zato ćemo morati ručak organizirati na holu", rekao je Supanc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je i u Puli

Slična je situacija i u jednoj pulskoj osnovnoj školi. Pripremaju se učionice i mjeri udaljenost među klupama za 290 učenika koje očekuju od ponedjeljka.

"Najveći problem je to što imamo velik broj učenika u razredu, negdje ih ima i po 28, nezgodno je jer ih dijelimo u dvije skupine i onda će biti dvije učiteljice, a na to se djeca nisu navikla", rekao je v.d. ravnatelja OŠ Vidikovac u Puli Predrag Dukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Sva se djeca mogu vratiti' /

HZJZ objavio dodatne upute za vrtiće i škole: Djeca trebaju imati bilježnicu s upisanom temperaturom

Image
'Sva se djeca mogu vratiti' /

HZJZ objavio dodatne upute za vrtiće i škole: Djeca trebaju imati bilježnicu s upisanom temperaturom

Djeci je mjesto u školi, poručuje ministrica. Svi izostanci od ponedjeljka moraju biti opravdani. Razlozi mogu biti objektivni ako je dijete bolesno, preseljeno zbog potresa ili ako je riječ o lokalnom žarištu, ali i subjektivni - ako se roditelji boje poslati djecu u školu.

"Bez straha i bojazni pošaljite djecu u školu. Ako zbog subjektivnih ili objektivnih razloga to ne učine, ispričat će se svom učitelju, to će zabilježiti i ako se radi o subjektivnim razlozima, adresirati problem za koji će se pokušati naći rješenje", rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer poručuje da su škole sigurne

"Nejasnoća nema, škole su sigurne i vrijeme je za povratak učenika", poručuje i premijer.

"Ne znam što bi trebalo spriječiti roditelje i djecu da se od ponedjeljka ide u školu ako smo reaktivirali sve što se moglo reaktivirati u gospodarstvu i društvenom životu", kazao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se u klupe ne vraćaju i učenici viših razreda, u Ministarstvu kažu - škole nisu projektirane tako da pod ovim uvjetima mogu primiti sve učenike. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuje - ako Ministarstvo bude pitalo, napravit će procjenu.

"Ne mogu odgovoriti ovako, moram malo razmisliti, što od 5. do 8. razreda gdje je zamka, gdje je problem i što bi epidemiološki trebalo napraviti. Pet do šest minuta bi mi trebalo da razmislim o tome", rekao je Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nejasne informacije oko povratka zbunjuju i roditelje i djecu pa ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba postavlja pitanje: "Je li sve ovo u najboljem interesu djece?"

"Roditelji koji nam se javljaju su vrlo zbunjeni jer kažu prvo je bila poruka možete, ali bolje nemojte, onda vi odlučite, a sada ne možete odlučiti, ali imati objektivne i  subjektivne razloge, a ovi subjektivni su zapravo nejasni", kazala je Gordana Buljan Flander.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ostaje vidjeti za koliko će djece nakon 10 tjedana nastava  ponovno početi u školskim klupama.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo