PROGNOZA NIKOLE VIKIĆ-TOPIĆA / Poslijepodne stiže destabilizacija vremena: Donosimo kada bi i gdje moglo pasti najviše kiše

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Mnogi još nisu posušili potopljene podrume, a na pomolu je već nova kiša

25.9.2019.
11:55
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je početkom tjedna obilna kiša zahvatila veliki do Hrvatske, a u nekim dijelovima prouzročila i dosta problema, danas poslijepodne stiže nova destabilizacija vremena. 

Iako jutros u mnogim krajevima ima sunčanih razdoblja, polako nam sa zapada već stižu novi oblaci, a s njima i nova porcija kiše. Ona će danas prvo zahvatiti sjeverni Jadran gdje malo kiše može pasti već tijekom prijepodneva. Ipak, glavninu očekujemo tek kasnije, iza 16 sati, kad će biti sve češća i jača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gorskom kotaru, Lici te na sjeveru Dalmacije i u njezinoj unutrašnjosti mogućnost za kišu i pljuskove s grmljavinom raste iza 17 sati. Do tad će vrlo vjerojatno biti suho.

U središnjoj Hrvatskoj, tako i na zagrebačkom području, kišu očekujemo tek iza 19 sati, dok će je u Slavoniji i na jugu Dalmacije biti tek kasno u noći, uglavnom iza 22 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u vezi današnje kiše važno je naglasiti dvije stvari – iako je ona u zapadnim krajevima moguća već poslijepodne, glavnina posvuda stiže tek kasno navečer i u noći na četvrtak!

I drugo, iako će kiša ponegdje biti obilnija, nigdje neće pasti tako velika količina kao u ponedjeljak. Tako je lokalno moguće do najviše 50 l/m2 za razliku od 80 do 100 l/m2 koje smo imali prije dva dana. Ipak, i pri tih 50-ak l/m2, ako padnu u kratko vrijeme, ponovno može doći do bujičnih poplava. Najveća vjerojatnost za obilniju kišu tijekom noći je na širem području otoka Cresa, Krka, Raba te pod Velebitom, od Senja do Karlobaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gorskom kotaru i Lici do jutra će se skupiti 20-ak l/m2, dok drugdje ne očekujemo količine veće od 10 l/m2.

Kiša će sutra u većini krajeva već tijekom jutra i prijepodneva prestati i počet će se razvedravati, a najdulje će se oborine zadržati u istočnoj Slavoniji te osobito u Srijemu i Baranji gdje može padati sve 15, 16 sati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vikend opet ljetne temperature

U četvrtak na kopnu još malo kiše može pasti ujutro, u Slavoniji i do podneva. Onda ide razvedravanje. U petak te za vikend bit će sunčano i ugodno toplo, temperatura do 25. Samo će jutra biti pomalo svježa.

Na Jadranu će u četvrtak ujutro  biti lokalnih i brzoprolaznih pljuskova s grmljavinom. Već poslijepodne će biti sunčano, a sunce će se zadržati i tijekom većine vikenda, kad će temperatura porasti do 26 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju ponovno kreće jugo kao najava nove destabilizacije.

Dakle, u promjenjivom smo, pravom jesenskom razdoblju. Ipak, bit će i dosta sunca, osobito od četvrtka poslijepodne do ponedjeljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo