sve manje vode / Postaju li Podravina i Prigorje pustinja? Prvi put u povijesti presušio izvor potoka Koprivnica

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Potok Koprivnica danas postoji samo zbog dvaju manjih, sporednih izvora koje Darko Musić održava na svojoj livadi otprilike dva kilometra južnije od glavnog izvora

4.6.2018.
8:30
Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

Glavni izvor potoka Koprivnica presušio je, prvi put u povijesti, barem koliko pamte u Rijeci Koprivničkoj, mjestu nedaleko od kojega je izvor. On je smješten uza šumski put između Rijeke Koprivničke i Apatovca, na potkalničkom brežuljku 12 kilometara zračne linije sjeveroistočno od Križevaca i 18 kilometara jugozapadno od Koprivnice, piše Podravski.hr.

Izvor je bio sav obrastao u šikaru, a do njega nema nikakvog smjerokaza. Tek kad se razgrne šikara, vide se ostaci betonskih zidića kojima je bio ograđen, a negdašnja ploča koja ga je obilježavala je uništena. Naime, na njoj je bila petokraka. Potok Koprivnica danas postoji samo zbog dvaju manjih, sporednih izvora koje Darko Musić održava na svojoj livadi otprilike dva kilometra južnije od glavnog izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam znao da je presušio izvor potoka Koprivnica, ali znam da podzemne vode u zadnjih desetak godina padaju na čitavom našem području. Uzrok tome je manjak oborina zbog klimatskih promjena, odnosno globalnog zatopljenja. Situacija je danas takva kakvu ne pamtim u 33 godine, koliko sam u Hrvatskim vodama", kazao je inž. Josip Fuček iz Hrvatskih voda za Podravski.

Posebice se osjeti manjak snijega tijekom zimskih mjeseci s obzirom na to da je snijeg glavni "hranitelj" podzemnih voda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj pad utječe i na šume i na poljoprivredne kulture. Vidimo da gotovo više i nema proljeća, temperature brzo nakon zime skaču na 30 stupnjeva, što su nekad bile ljetne temperature. Presušuju nam kanali koji nikad nisu presušivali, recimo Bistra Koprivnička lani uopće nije tekla", govori Fuček te nadodaje kako se promjene događaju u cijelom svijetu. 

Na upit hoće li se Podravina i Prigorje, nastavi li se trend, u dogledno vrijeme pretvoriti u pustinju, poznati koprivnički biolog Goran Šafarek je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo se pretvoriti u pustinju, ali će biti problema u poljoprivredi i šumarstvu. Vodoopskrba zasad ne bi trebala biti ugrožena jer je naš vodonosnik još uvijek jako obilan, ali bi za dulje vremensko razdoblje i tu moglo doći do problema. Jedna nobelovka nedavno je radila simulaciju za Sloveniju, koja je pokazala da će doći do drastičnih promjena u biljnim zajednicama, što će se, naravno odraziti i na gospodarsku aktivnost", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo