različite reakcije / Postavlja se pitanje: radi li Državno odvjetništvo jednako kad su osumnjičeni vladajući ili oporba?

O radu DORH-a i političkoj pristranosti govorilo se na saborskom Antikorupcijskom vijeću. No, odgovore, kažu nisu dobili

7.10.2021.
19:43
VOYO logo

Ni Državno odvjetništvo ni ja ne radimo na daljinski upravljač Banskih dvora, rekla je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek nakon sjednice Antikorupcijskog vijeća u Saboru. Brojne afere, otvorene u zadnje vrijeme, od kojih su neke mediji otvorili, poput afere Kutina, a u kojim su glavni akteri političari, državno odvjetništvo i USKOK i dalje istražuju. 

Prije 4 godine, o samo jednoj aferi se govorilo, kada je policija spektakularno ušla u Kulmerove dvore. Od tada je Todorić u jednom postupku oslobođen, no onaj glavni najveći postupak nije ni počeo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To nije poraz DORH-a, obrana ima pravo braniti se na način na koji smatra da je to za njega najpovoljnije a pitanje nepotvrđivanja optužnica je dio pitanja koje ćete morati pitati sud'', rekla je Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica.

Od tada nanizale su se brojne afere, sa osumnjičenim političarima, pa se postavilo i pitanje - radi li Državno odvjetništvo jednako kad su osumnjičeni vladajući, ili oporba. U DORH-u tvrde političke opcije im nisu važne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''DORH i USKOK smo orijentirani isključivo na temelju činjenica i dokaza. To što netko pokušava interpretirati stvari, u to ne ulazimo. Nastojimo se kloniti i osloboditi tih utjecaja, i pokušaja tih utjecaja'', kazala je Hrvoj-Šipek.

Da netko njima upravlja iz Banskih dvora oštro odbijaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vidite da daljinski upravljač ne postoji…'', rekla je Hrvoj-Šipek. 

Izvidi za aferu u Kutini, odnosno zapošljavanje po političkom ključu, koja je u obuhvatila i HDZ-ovog gradonačelnika još traju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STANJE JE STABILNO /

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek zbog Covida na bolničkom liječenju

Image
STANJE JE STABILNO /

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek zbog Covida na bolničkom liječenju

''Obzirom na tajnost izvida hajmo čekati da se sve okonča da pribavimo sve pa da bi mogli izaći u javnost'', izjavila je Vanja Marušić.

Tu je i afera Čakovec, gdje je sada već bivši međimurski župan osumnjičen za zapošljavanje preko veze i primanje mita od 10 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U zadnje vrijeme se vagalo, je li to sitan slučaj, ali uvijek treba vrednovati pozadinu'', rekla je Marušić.

O radu DORH-a i političkoj pristranosti govorilo se na saborskom Antikorupcijskom vijeću. No, odgovore, kažu nisu dobili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osjećam se namagarčeno, cijelo vrijeme kao i građani s ovakvim DORH-om'', kazao je Nikola Grmoja.

''Mislimo da bi DORH i USKOK trebali poboljšati komunikaciju s medijima, ali treba razlikovati te faze kad smiju'', rekao je Damir Habijan, potpredsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sve dok postoji i najmanji tračak sumnje u rad DORH-a i Uskoka mi se u borbi protiv korupcije ne možemo maknuti s mjesta'', rekla je članica Dalija Orešković.

A zato, kaže, treba ojačati Državno odvjetništvo, jer tridesetak dužnosnika ne može riješiti sve veći broj afera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo