U široj gradskoj jezgri / Postavljanje nadzornih kamera u Splitu, građani strahuju za privatnost: 'Ne postoji mogućnost da je to nekakav 'Veliki Brat''

Nikakav ulaz u nečiji privatni objekt ili nečiji poslovni objekt ne ostaje na zapisu koji grad Split pohranjuje, rekao je Marijan Kegalj

9.10.2020.
21:48
VOYO logo

Kako bi povećali sigurnost građana i posjetitelja, ali i olakšali posao komunalnim redarima te pomogli u suzbijanju kriminala, u Splitu se postavljaju nadzorne kamere na problematična prometna i turistička područja. Sustav videonadzora još je ranije postavljen u sve splitske osnovne škole, a u planu je i njegovo širenje.

Ispoštovani propisi

'Veliko oko' u Splitu sve nadgleda. Na ulici se nalazi tek jedna od četrdesetak nadzornih kamera postavljenih u široj gradskoj jezgri.

''Meni ne smeta ništa, ovoga, što se tiče toga. Sigurnost je možda veća ako se što koji incident dogodi. Nije to loše'', smatra Romeo iz Splita.

''Zapravo je dobro iz jednog sigurnosnog razloga, ali mislim da možda zapravo ta nakana sigurnosti sigurno krije i nešto drugo tako da zapravo i nisam baš potpuno sretna da je to tako. Nekako ugrožava se i nekakva privatnost'', rekla je Gordana Raos iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimke vide tek rijetki

Iz Grada tvrde kako su ispoštovani svi propisi te da snimke vide tek rijetki.

''Pravo pristupa pregledavanja distribucije tih snimaka je strogo regulirano, nikakvi neovlašteni pristup nije dozvoljen. Ne postoji mogućnost da je to nekakav Veliki Brat, da se danas-sutra snimke pojave u javnosti bez nekakve propisane procedure i protokola'', izjavio je Ante Kokan, savjetnik u Odsjeku za Smart City projekte i digitalizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, kamere zasjenjuju sve druge dijelove grada koji nisu javna površina i koji se ne smiju snimati.

''Ne ostaje zapis niti jednog privatnog dijela imovine. Znači nikakav ulaz u nečiji privatni objekt ili nečiji poslovni objekt ne ostaje na zapisu koji grad Split pohranjuje'', rekao je Marijan Kegalj, voditelj prodaje tvrtke za postavljanje kamera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
smiješno /

VIDEO 'Lopov godine': Provalnik dao petama vjetra kada je vidio što ga je čekalo u streljani

Image
smiješno /

VIDEO 'Lopov godine': Provalnik dao petama vjetra kada je vidio što ga je čekalo u streljani


Osim snimanja, ove kamere mogu detektirati i sumnjivo ponašanje.

''Konkretno dogodi se nekakva krađa i prilikom te krađe lopov počne brzo bježati to je praktički odstupanje od nekog normalnog kretanja osobe kojoj je nešto ukradeno i to će se alarmirati u službi koja to prati'', objašnjava Kegalj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će omogućiti bržu reakciju nadležnih. Do kraja godine kamere će se postaviti na još dva mjesta, a cijena projekta je oko dva milijuna kuna.

''U planu je, sigurno, proširenje tog sustava ne samo na javne površine nego na nekakva kritična križanja, prometnice i dijelom nekakav promet u mirovanju - konkretno autobusne stanice i nekakve stvari koje su, onako, problematične već godinama'', kazao je Kokan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To će, vjeruju u gradu, unaprijediti promet i smanjiti broj nesreća.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike