globalna NFT ludnica / Postoje Hrvati koji prave NFT-ove i na njima okreću sulude MI-LI-JU-NE. Kako to? Istražili smo

Image
Foto: Shutterstock

Hrvatska je imala još jedno "postignuće" u NFT sferi pa se tako imamo s čime pohvaliti i kada je riječ o prijevarama

20.5.2022.
10:30
Shutterstock
VOYO logo

Sigurno se sjećate one mica mace iz čije je stražnjice izlazila duga i kretala se na loop-u te proizvodila pomalo iritantan zvuk "nyan" pa je i tako dobila ime "Nyan Cat"? Na kraju je postala pravi pravcat internet hit koji je, naravno, postao i meme. E pa deset godina kasnije taj isti meme prodan je na online aukciji za 4,2 milijuna kuna.

Kako je jedan meme koji je dijeljen milijun puta i svi su ga u nekom trenutku skinuli na svoja računala uspio postići cijenu od preko pola milijuna dolara? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan: pretvoren je u NFT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek vam nije jasno kako je to moguće? Pročitajte pojašnjenje u našem jednostavnom vodiču kroz fenomen nezamjenjivih tokena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlu godinu je upravo kripto svijet obilježila riječ NFT, a dokaz popularnosti je i činjenica da je poznati britanski Collins Dictionary proglasio upravo Non Fungible token riječju godine.

Kriptoentuzijast i tech-poduzetnik Boris Agatić, koji se već godinama bavi blockchain tehnologijom, kaže da dugoročno vidim kako NFT-evi neće biti samo trend već se radi o novom sloj interneta koji nudi napredne mogućnosti limitiranja digitalnih stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"NFT budućnost vidim najviše u gamingu. Pročitao sam da će za dvije-tri godine tržište NFT gaminga vrijediti oko 800 milijardi dolara. Veliko će to biti definitivno. Pa možda jednog dana i sve igrice budu imale nekakvu NFT funkcionalnost", smatra Agatić.

Kako je NFT ludnica zahvatila tehnološki i financijski svijet tako je i u Hrvatskoj započela popularizacija takvih tokena čiji broj već godinu dana ne prestaje rasti. Kud i svi tu i mali Mujo, u ovom slučaju domaći non fungible (NFT) projekti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VODIČ ZA NEZNALICE /

Što su, dovraga, NFT-evi, čemu služe, zašto su toliko vrijedni i mogu li i ja profitirati?

Image
VODIČ ZA NEZNALICE /

Što su, dovraga, NFT-evi, čemu služe, zašto su toliko vrijedni i mogu li i ja profitirati?

Prvi domaćih NFT-evi

Među prvima u Hrvatskoj se NFT-evima počeo baviti trio umjetnica: Petra Horvatović, Dina Dragija i Martina Stipan koje su početkom 2021. godine izdale su svoje NFT-ove.

Nedugo zatim digitalna agencija Kontra kreirala je vlastiti NFT. Kreirali su svoj NFT kao pametni ugovor koji nema samo ekonomsku vrijednost. Postoji više verzija Kontra NFT-a: jedni se mogu kupiti, a druge će Agencija pokloniti svojim zaposlenicima, partnerima i onima koji završe neku od edukacija koje drži suvlasnik Kontre Ilija Brajković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još prošle godine sam se počeo zanimati za NFT scenu, a tek krajem godine sam uložio više vremena i totalno se posvetio tome. Shvatio sam koliko je to velika priča i nešto što nije samo prolazni trend, nego će ostati", ispričao nam je Ilija.

Suvlasnik Kontre kaže kako nisu htjeli raditi generičku kolekciju, nego su kupcima odlučili dati protuvrijednost koja će im biti korisna i zbog toga su odlučili ponuditi i vlastite konzultacije. „Nakon toga je proces išao tako da smo kreirali same vizuale, web stranicu, mintali tokene i priča je krenula“, dodao je Ilija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i Splitsko-dalmatinska turistička zajednica počela je prodavati svoje NFT dalmatince. O čemu se radi? Prije dva tjedna TZ Splitsko-dalmatinske županije mnoge je ugodno iznenadila svojim predstavljanjem projekta Turizam 3.0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U fokusu projekta TZ Splitsko-dalmatinske županije je ulazak u futuristički svijet metaverzuma, a neke od primjena su stvaranje virtualnih reprezentacija turističkih spomenika, ali i kreiranje NFT-ova, koji predstavljaju jedinstvene ili količinski ograničene inačice virtualnih dokumenata s potvrdom o vlasništvu.

Tvrtka Locastic i turistička zajednica su prezentirali i prvu kolekciju Dalmatinaca, njih ukupno 101, pod nazivom DalmatiaNFT. Imena koja znamo iz engleskog crtića tako su zamijenila domaća: Bepo, Frane, Duje i Stipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prodaji i količini napravljenih NFT-ova u Hrvatskoj prednjači zasigurno Hrvatska pošta sa svojim projektom Kriptomarka, gdje fizičke poštanske marke imaju i svoju digitalnu, NFT stranu.

Image
Foto: Hrvatska pošta
Image
Foto: Hrvatska pošta

NFT hrvatske pošte

Izvor: Hrvatska pošta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna hrvatska NFT zanimljivost je da je čak i Luka Modrić dobio svoju NFT kolekciju. Nizozemski digitalni studio za animaciju Visual Lab napravio je set od četiri Modrićeve kolekcionarske umjetnine, uključujući i dva virtualna dresa koji su u potpunosti nosivi u metaverzumu.

Vrijedi i spomenuti i računalno generirane sličice nogometaša tj. domaći projekt Soccer Superstars.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva NFT platforma

S rastom NFT tržišta Splitska agencija Blank, koja je u svijetu kripta i blockchaina već duže vrijeme, a poznati su po prvoj domaćoj burzi kriptovaluta BitKonan i Bitcoin Storeu, odlučila je napraviti prvu hrvatsku platformu za trgovanje NFT umjetninama. Nazvali su je Endemic.

Dio splitske ekipe koji čini Endemic team su Nebojša Veron, Hrvoje Zuanić, Stipe Plejić i Marko Marinović. Radi se o zapravo decentraliziranom NFT social marketplace za digitalnu imovinu koji povezuje umjetnike i stvarnu umjetnost, a cilj osnivača je bio omogućiti kvalitetan sadržaja lokalnih i priznatih umjetnika na NFT tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi NFT festival

Šibenik je ovoga tjedna postao i meka brojnih renomiranih imena iz NFT svijeta, jer je u grad stigao prvi NFT festival. "BlockDown Croatia 2022" održava se na pet različitih lokacija u Šibeniku.

Više od 1000 ljubitelja NFT-a, kriptovaluta i tehnologije imat će priliku podijeliti svoja iskustva i slušati predavanja. Glavna tema prvog NFT festivala na hrvatskoj obali je ekspanzija NFT scene i mogućnosti koje pruža Web 3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Block Down Croatia 2022 šesta je tehnološka konferencija u organizaciji Block Downa, a do sada su ti eventi organizirani u Europi i Latinskoj Americi.

Prva hrvatska NFT prijevara

Hrvatska je imala još jedno nedavno "postignuće" u NFT sferi. Imamo se s čim pohvaliti i kada je riječ o prijevarama pa su tako o prvoj hrvatskoj NFT prijevari prije dva tjedna izvještavali i domaći i strani mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, od rujna prošle godine četiri građanina Hrvatske su kroz devet različitih NFT projekata izveli prevare za najmanje 2,8 milijuna dolara. Informaciju je objavio Twitter korisnik Zachxbt, a zatim se rasprava o ovoj istrazi proširila i na Redditu.

Zachxbt, koji je objavio rezultate svoje privatne istrage, tvrdi da je grupica varala ulagače i kupce njihovih usluga i proizvoda kroz projekte: DAOTurtles, Saconi Holmovimiento, Pixel Cat Gang, Baller Headz, Bored Ape Tattoo Shop, Trippy Ape, Acid Ape Candy, High Club i Drippy Jesus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi da osam od devet spomenutih projekata ima izbrisane Twitter račune te su maknute web stranice. Dakle, obrisali su svoje glavne promotivne kanale u nadi da su tako uništili svoj digitalni trag.

Agatić objašnjava ovaj slučaj kao dar, ali i kletvu slobodnog NFT tržišta. "Ja uvijek kažem: you're inviting the sharks (pozivaš sam sebi morske pse). Ima puno prevaranata koji mogu ne kroz anonimno, ali hajdemo reći djelomično anonimno postaviti neki 'scam' projekt. Znači prevarantski projekt koji na kraju oni pokupe novce i nestanu", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da se naše hrvatske prevarante ipak brzo pronašlo jer su poslovali preko centralne burze gdje su ostavili svoje osobne iskaznice i verificirali svoj identitet. "Vidimo da to ipak nije anonimno. Prevaranti misle da su sigurni. Ostavili su trag i tako ih se moglo u principu lakše naći nego da su na primjer koristili gotovinu za neke kriminalne aktivnosti. Na blockchainu sve ostaje", kazao je Agatić.

"Nadam se da je to lekcija našim domaćim prevarantima da nije to tako jednostavno i da ne bi to trebali raditi", naglašava tech poduzetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi hrvatski (i svjetski) NFT kipari

Tek smo pohvatali, ili barem djelomično, što su NFT-ovi, ali što su pak sad NFT skulpture?

Michelangelo Labs pretvara najpoznatije motive iz digitalnog NFT svijeta u 3D printane fizičke skulpture. Radi se o hrvatskom art startupu koji je u Laubi predstavio tri skulpture iz poznatih NFT kolekcija: Bored Ape Yacht Club, CrypToadz i CyberKongz.

Kao ideja startup je nastao u studenom prošle godine kao ideja da se digitalni svijet pretvori u fizički te da se nekako materijalizira internet kultura u obliku pop arta. "Budući da sam period prije toga proučavao što je blockchain i kripto i tako došao do NFT-eva to mi se činilo posebno zanimljivim. Činilo mi se zgodno da prvi put u povijesti čovječanstva postoji digitalna imovina koja ima skoro sva svojstva materijalnog. Nakon što sam otkrio NFT-ove, počeo sam intenzivno razmišljati što mogu napraviti u tom području, a da donosi pravu i novu vrijednost", ispričao nam je osnivač i art direktor Jerko Stjepanović.

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Jerko Stjepanović

Izvor: Igor Soban/PIXELLES

Michelangelo Labs čini ekipa različitih stručnjaka, od akademskih kipara, inženjera do marketinških stručnjaka, a prva skulptura je bio popularni Bored Ape. "Za taj NFT smo se odlučili kako bi se povezali s najutjecajnijim ljudima na svijetu u tom području. Što smo i uspješno napravili. Nama je to u isto vrijeme služilo kao product development budući da malo ljudi na svijetu radi takve stvari na razini izrade kakvu mi radimo. Tu je 3D modeling, 3d print , brušenje, farbanje, lakiranje. 3D printanje je samo osnova cijelog procesa. Tako mi radimo skulpture", objašnjava Jerko.

Cijeli proces je vrlo kreativan budući da 2D sliku pretvaraju u 3D skulpturu. "Čini mi se da smo uspjeli u tome da napravimo nešto suvremeno i moderno. Izložba u Laubi je isto dokaz toga, koja se svidjela i ljudima koji ne znaju što je NFT, čisto kao komad umjetnosti im se prilično dopalo, a to me jako veseli", priznaje Jerko.

"Mi smo prvi NFT kipari. Ljudi se jesu prije dosjetili izrađivati skulpturice ili male igračke na temelju NFT-a ili nekakve druge forme. Ali mi smo prvi koji možemo napraviti apsolutno bilo koji oblik koji možete zamisliti i jedini koji imamo ovakvu razinu izrade da ta skulptura bude dostojna da se izloži u muzejima i galerijama diljem svijeta", ističe Jerko.

A što ćemo sad?

Eto imamo svoje prve NFT projekte, platforme, festivale, prijevare pa čak i kipare. Domaća NFT scena nam trenutno cvjetaju, ali tek je u svojim povojima pa je broj ljudi koji sudjeluje na tržištu kao i količina novaca koja se ulaže jako je mala.

Radi se o promilima s obzirom na neke druge umjetničke industrije, ali rast je zbilja eksponencijalan budući da su nezamjenjivi tokeni svoju popularnost tek dobili prošle godine iako su NFT-evi postojali i nekoliko godina unatrag.

Da je hrvatska NFT scena jaka te da će samo rasti smatra Ilija, suvlasnik Kontre. "Ima projekata koji su globalno veliki i jaki, a šira javnost uopće nema pojma da su iz Hrvatske. Kao da postoji Rimac na globalnoj sceni, a javnost ne zna da je to naša tvrtka", tvrdi Ilija.

Agatić smatra da je budućnost naše NFT scene upravo u pozicioniranju na globalnoj razini. "Iako ima dosta lokalnih NFT projekata koji bi trebali globalno djelovati i ne moraju se uopće bazirati na Hrvatsku", kaže.

"Još uvijek je mala zajednica. Meni je drago da se sve više pojavljuju ti mali NFT startupovi koji rade. Scena je zanimljiva. Nema puno tvrtki, ali vidim od prošle godine je i to uzelo malo maha. Mladi ljudi koji su inovativni i koji su prepoznali da blockchain i kriptovalute mogu donijet neku novu vrijednost", smatra Agatić.

Prvi hrvatski NFT stručnjaci, umjetnici i ulagači u svakom slučaju uspjeli su stići i ukrcati se na prvi vlak svjetskog trenda, ali pitanje je kamo će ih odvesti i hoće li biti novih linija, uskoro.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo