Kao u srednjem vijeku / Poštu im dijele na zidiću: Pašman ostao bez poštara, novog nema! Svatko grabi svoje račune

Image
Foto: Ilustracija/Grgo Jelavic/PIXSELL

'Toga nema ni u Bangladešu, tako se ne smije raditi, u što su se pretvorile Hrvatske pošte'

26.6.2019.
15:20
Ilustracija/Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Da su Hrvatske pošte postale trgovina a poštari državna služba na koju građani imaju najviše primjedbi, nadmašio je slučaj iz Neviđana na otoku Pašmanu.

U središnjem mjestu tog otoka, gdje su imali poštu još prije 50 godina, nastala je otvorena pobuna protiv načina na koji mještani dolaze do svojih računa. Ili bolje reći, ne dolaze, a zbog toga plaćaju i kamate, dobivaju opomene pred ovrhu ili im nikada ne stigne službena pošiljka. O privatnoj pošti u današnje doba iluzorno je govoriti jer, prošla su vremena kada su na otok stizala pisma iz prekooceanskih zemalja rodbine koja bi usput priložila i koji dolar. Sada su to uglavnom računi ili obavijesti o raznim vrstama "harača", piše portal 057info.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih je nakon više dana donijela poštarica iz Kukljice na otoku Ugljan. Prema (i)racionalnom ustroju Hrvatskih pošta, tamo stiže pošta za otok Pašman koju je ona donijela i na licu mjesta razvrstavala. Kao u srednjem vijeku. 

Pošta se dijeli na cesti

Mještani, koji su doznali da stiže pošta, skupili su se na ulici i čudom se čudili na kojoj je razini ta usluga. Doslovce na zidiću na kojem se pošta razvrstavala  po podu u dobroj volji poštarice da oni na otoku Pašmanu ne budu zakinuti. Pa su mještani sami pomagali u traženju pisanih pošiljki. Toga nema ni u Bangladešu, tako se ne smije raditi, u što su se pretvorile Hrvatske pošte, komentirali su mještani tako i tko zna sve kako tu službu koja u ljudskoj civilizaciji ima dugi vijek trajanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Međutim, otok Pašman poštara nema koji bi otočanima raznosio poštu. Nakon 25 godina, doznajemo od mještana, poštar je dao otkaz, a Hrvatske pošte kao prava korporacija još nije popunila "ljudske resurse". Možda i neće jer njima je poštanska usluga zadnja rupa na svirali.

Poštari više nisu cijenjeno zanimanje a još manje pouzdano. Postoji teze da im se to više ne isplati raditi od kada su ostali bez "manče" od penzija. Na potezu su Hrvatske pošte pa i načelnik Pašmana koji bi svojim mještanima trebao osigurati  građansko pravo na  redovno dobivanje  pošte. Do kada će mještani na otoku Pašmanu biti zakinuti zbog internih manjkavosti tog javnog državnog poduzeća koje se ponaša kao privatna korporacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo