PROBLEMI U SINJU / Posvađali ih Gospa i Alka: pobuna političara zbog promjene imena manifestacije

Image

HDZ-ovi vijećnici se nisu složili s promjenom imena manifestacije te su iskorsitili trenutak kada se prigodom izbora stalnih radnih tijela Gradskog vijeća na dnevnom redu našao prijedlog o izboru članova Odbora za program "Dani Alke i Velike Gospe"

29.7.2017.
11:29
VOYO logo

Na prvoj sjednici novog saziva sinjskog Gradskog vijeća došlo je do  "sukoba" između većine sastavljene od NL-a dr. Stipislava Jadrijevića i Mosta nezavisnih lista i oprobenog HDZ-a, piše Slobodna Dalmacija.

Do po prijepora je došlo zbog odluke gradonačelnice Kristine Križanac da ovogodišnju manifestaciju u povodu Sinjske alke i Gospe Sinjske nazove "Sinjsko ljeto 2017.", a ne "Dani Alke i Velike Gospe", što je ustaljena tradicija. Gradonačelnica je objasnila da program "Dana Alke i Velike Gospe" donosi Gradsko vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ponovljenog konstituiranja se kasnilo, a da se održavanje programa ne bi dovelo u pitanje, gradonačelnica je rekla kako je u okvirima svojih ovlasti odlučila da se ovogodišnji program održava pod nazivom "Sinjsko ljeto 2017."

HDZ-ovi vijećnici se s tim nisu složili te su iskoristili trenutak kada se prigodom izbora stalnih radnih tijela Gradskog vijeća na dnevnom redu našao prijedlog o izboru članova Odbora za program "Dani Alke i Velike Gospe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov vijećnik Marko Križanac je u tom trenutku zatražio stanku nakon čijeg je isteka zatražio od gradonačelnice Križanac da se ispriča građanima Sinja zbog preimenovanja manifestacije. On je ustvrdio kako gradonačelnica, ako već nije mogla donijeti program pod tradicionalnim nazivom, u novi naziv obavezno trebala staviti Gospu i Alku.

Za taj prijedlog zauzeo se i vijećnik Mosta Mirko Bulj, a reagirao je i predsjednik Gradskog Vijeća s liste Mosta Joško Kontić. On je podsjetio vijećnike da ne raspravljaju o programu i njegovom nazivu, već o imenovanju članova Odbora te da bi osobno volio da se raspravljalo o manifestaciji, no nitko nije tražio da se to uvrsti u dnevni red. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je Kontić opetovano pozvao vijećnike da se drže dnevnog reda, vijećnik Križanac je kazao kako mu nitko neće zabraniti da govori o Gospi. Vijećnici HDZ-a napustili su zatim sjednicu te je uslijedio nastavak u obliku priopćenja za javnost sinjskog HDZ-a naslovljenog "Sinjanima oduzeta Gospa Sinjska".

"Gospa Sinjska po drugi put u RH doživljava da je se uklanja iz javnog života Grada i njenih građana", navode u priopćenu, a to je, kako tvrde, napravila gradonačelnica koja u novi nazivu nije uvrstila Gospu i Alku po kojima  je grad prepoznatljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nemogućnosti raspravljanja o tome, tvrde, napustili su sjednicu, dok na kraju priopćenja navode kako je stajalište gradonačelnice sada javno poznato, no pitaju vijećnike  vladajuće liste dr. Stipislava Jadrijevića i Mira Bulja "Je li još uvijek Gospa Sinjska zaštitnica grada Sinja, što propisuje članak 9. Statuta Grada koji glasi: Velika Gospa – Gospa Sinjska je zaštitnica Grada Sinja", piše Slobodna Dalmacija.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo