Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Suprotno najavama

Potpuni apsurd: Umjesto manjeg broja, nakon spajanja ministarstava broj ravnatelja narastao sa 97 na 101

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave kao krivca za zbrku vide premijera Plenkovića

Image

Ivan Malenica je dosad vodio Ministarstvo uprave, a od sada bi trebao biti na čelu novof ministarstva nastalog spajanjem dva resora - Ministarstva uprave i pravosuđa

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Hina/ 7.10.2020. u 9:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon spajanja ministarstava umjesto 97 ravnatelja uprava, koliko ih je trebalo biti, Vlada će odabrati novih 101, piše u srijedu Jutarnji list.

Hrvatski je sabor u srpnju prošle godine usvojio novi Zakon o sustavu državne uprave i ukinuo mjesta pomoćnika ministara, ministarstva su potom na natječajima tražila ravnatelje uprava, natječaji su dovršeni, odrađeni su razgovori s kandidatima, izabrani su prolazili sigurnosne provjere, a danas, više od godinu dana nakon usvajanja zakona, sve to se poništava.

Uz to, iako je u novoj Vladi smanjen broj ministarstava s 20 na 16, umjesto 97 ravnatelja, koliko ih je trebalo biti, Vlada će odabrati 101 rukovodećeg državnog službenika, četiri više nego dok je Vlada bila veća!

Image
bez zamjenika

Započeo proces izmjena zakona koji će drastično smanjiti broj dužnosnika u lokalnoj samoupravi

Image
bez zamjenika

Započeo proces izmjena zakona koji će drastično smanjiti broj dužnosnika u lokalnoj samoupravi

Ukinuti pomoćnici još uvijek rade svoj posao, a ministarstva tek moraju raspisati nove natječaje i ponovno prolaziti cijelu proceduru pa vjerojatno ni do kraja ove godine ravnatelji uprava koji bi trebali biti profesionalci birani na javnom natječaju, a ne politički odabrani dužnosnici neće biti imenovani, navodi dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Cijela zbrka, pojašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa i uprave, nastala je zato što je novi-stari premijer Andrej Plenković odlučio smanjiti broj ministarstava u novoj Vladi. Sukladno tome, u srpnju ove godine mijenjan je Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, čime su ustrojena nova tijela državne uprave sa 16 ministarstava i 12 državnih upravnih organizacija.

Mijenjan je i njihov djelokrug te su usvojene i nove uredbe o unutarnjim ustrojstvima, koje definiraju oblik organizacije u ministarstvima, središnjim državnim uredima i zavodima.

Upravo se čita

Image
odlučio je 'ganjati pravdu'

'Došao sam na glasovanje i krenuo se potpisati, kad ono - na popisu moj pokojni djed Dragutin...'

Zato je cijeli proces koji je ionako još u veljači kasnio zbog temeljitih sigurnosnih provjera koje su prolazili izabrani ravnatelji upravnih organizacija sada dodatno usporen, a prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo pravosuđa i uprave, trenutačno je 66 pomoćnika ministara koji i dalje rade svoj posao, donosi Jutarnji list.

Hina/ 7.10.2020. u 9:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nesreća u Splitu

Kako spriječiti eksploziju plinske boce? Vatrogasni zapovjednik: 'Ne treba paničariti samo uzmite rukavice i...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba