Svjetla budućnost! / Potražnja za zagorskim puranom čak i u dalekoj Kini: 'Otvaraju se dva izuzetno bitna tržišta'

Izvoz zagorskih purana mogao bi početi i prije nego što se očekivalo

13.8.2019.
12:20
VOYO logo

Zagorski puran posljednjih se godina u velikom stilu vraća na hrvatske stolove, a budućnost mu je i na francuskim i kineskim pladnjevima.  

Nakon gotovo 90 godina u planu je veliki izvoz, a hoće li nedostajati domaćih purica na blagdanskim stolovima istražio je Matija Mlinarić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik 700 purana nema nikakvih briga oko toga hoće li prodati sve što uzgoji. Velika potražnja i županijske potpore nagnale su i druge da se ozbiljno bace u ovaj posao.

"Ima jako puno malih proizvođača koji su povećali proizvodnju i onih koji su krenuli od starta ponukani tim nekakvim poticajima da se bave uzgojem zagorskih purana", kazao je vlasnik OPG-a Vrhovski, Boris Vrhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo u posljednje tri godine Krapinsko-zagorska županija, koja broji najviše, 114 uzgajivača purana, podijelila im je više od 2 milijuna kuna. Svaki dobije 100 kuna po puranu, a tu su i natječaji kojima se dijeli novac za poboljšanje uzgoja.

30-ih godina prošlog stoljeća Hrvatska je izvozila po 100.000 purana i to u zemlje kao što su Italija, Njemačka pa čak i daleki Brazil. Danas se samo u Hrvatskoj uzgoji upola manje, 50.000 purana, no uskoro bi se sve te brojke trebale promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su neki proizvođači čak i utrostručili proizvodnju, počeli su razmišljati o izvozu u Francusku, ali i puno dalje. 

"Gledajte, ja sam razgovarao sa mnogim guvernerima i gradonačelnicima iz Republike Kine i iz Južne Koreje, to su dva izuzetno bitna tržišta koja se otvaraju", rekao je krapinsko-zagorski župan, Željko Kolar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvoz zagorskih purana mogao bi početi i prije nego što se očekivalo.

"Ja sam siguran da ćemo na proljeće ili sljedeću jesen izvoziti zagorskog purana europski zaštićenog našom zagorskom markicom", kaže Kolar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, jedni smatraju da je izvoz upitan dok se svi proizvođači ne okupe. 

"Da bi mi došli na europsko tržište opet moramo raspolagati nekakvim većim brojem purana, a to gotovo rečeno jedan proizvođač, individualac ne može. Znači mi bi se morali udružiti da ponudimo tu nekakvu veću brojku europskom tržištu", smatra Vrhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, upiti iz inozemstva stižu. Pa bi zagorski purani uskoro mogli sletjeti na tanjure u Europi i dalekoj Aziji.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo