RAZORAN POTRES / Potres uništio katedralu i teško oštetio 20-ak crkvi, Košić za RTL: 'Velike su štete i ovo je ogromna nesreća'

'Bog nam govori kroz razne prigode, sigurno je da je i ovo rođenje dječaka jedan znak, znak života', kazao je Vlado Košić

1.1.2021.
19:05
VOYO logo

U potresu su žestoko stradale sakralne građevine sisačke biskupije. U potpunosti katedrala i još šest crkvi.

A s vrlo velikim oštećenjima je još 20 crkvi o čijoj obnovi informacije donosi Ivana Ivanda Rožić koja je u RTL-u Danas razgovarala i sa sisačkim biskupom Vladom Košićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velike su štete i sve to je ogromna nesreća za sve nas vjernike. Kad nam stradavaju vjerski objekti i kad je među njima katedrala, onda nam to nije samo pitanje materijala koji se srušio, nego je to kulturno blago, a nama vjernicima simbol naše vjere, okupljanja, euharistija, sakramenata...", kazao je Košić i dodao:

"Želio bi ohrabriti sve. Primili smo i neprestano nas dobrotvori nazivaju i nude pomoć i vjerujemo da ćemo uz pomoć države i svojih sredstava i donacija uspjeti obnoviti. To neće biti kratka obnova", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statičari su na katedrali bili i zaključili da statika ne odgovara što je opasnost.

"Naša je biskupija dala stanove i otvorit će vrata za vjernike i dvoranu da nedjeljom mogu doći na misna slavlja koliko će to biti moguće, dok se ne ukloni toranj. To je teško, ali to je jedini put", jasno će.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O rođenju djeteta baš u Sisku i to nekoliko sekundi nakon ponoća, Košić kaže:

"Mi bismo trebali prepoznavati Božje znakove. Bog nam govori kroz razne prigode, sigurno je da je i ovo rođenje dječaka jedan znak, znak života. Ja vjerujem da će naš narod pronaći snage i iz ove teške situacije se podići kao feniks iz pepela", kazao je na kraju biskup Vlado Košić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo