BIH I DALMACIJA / Potresi užarili linije Civilne zaštite, iz seizmološke službe za RTL govore: 'Od najsnažnijeg potresa zabilježeno je i 16 većih'

Prvi je potres štetu napravio i u Metkoviću. Nakon 17 intervencija na domaćem terenu, metkovski vatrogasci bili su i u Čapljini gdje je oštećeno više od 200 kuća

24.4.2022.
19:30
VOYO logo

Tlo u Hercegovini ne miruje. Nakon potresa u petak, koji je odnio jedan ljudski život, jutros u 6 sati i 27 minuta novo snažno podrhtavanje od 5 stupnjeva prema Richteru. Epicentar je bio istočno od Stoca, a osjetio se i na jugu Hrvatske. U ovom potresu srećom nema ozlijeđenih i veće štete.

Dubrovčanima jutros nije trebala budilica, na noge ih je digla majka priroda koja se zatresla u 6 sati i 28 minuta. Seizmološke službe zabilježile su potres 45 kilometara od Dubrovnika. Magnituda 5.0 probudila je istočnu Hercegovinu i Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Stocu u kojem su zastave na pola koplja zbog jednog izgubljenog života u potresu jutros novo podrhtavanje i nove štete.

Image
selo trnovica /

Potresi oštetili dubrovačko primorje: 'Pukle cijevi od vode, nosiva greda, o međama da i ne govorim. Nitko nas nije obišao'

Image
selo trnovica /

Potresi oštetili dubrovačko primorje: 'Pukle cijevi od vode, nosiva greda, o međama da i ne govorim. Nitko nas nije obišao'


Slađan Marić, zapovjednik Vatrogasnog društva Stolac govori: "Jutros smo prvo prvo sanirali jedan dimnjak u selu Trebanj na obiteljskoj kući koji je jučer bio oštećen, ali nije ugrožavao. Međutim jutros ga je dodatno destabiliziralo pa smo ga uklonili".

Od najvećeg potresa magnitude 6,1 prema Richteru hrvatska seizmološka služba zabilježila je još 16 većih. Ines Ivančić iz Seizmološke službe PMF-a navodi kako su dva potresa bila magnitude veće od 4.1, 4.0. "Jedan je 4.6. i ovaj jutros je bio magnitude 5.0 i trinaest ih između 3 i 4. I puno veći broj koji su ispod tog broja to su sad na deseci već potresa", kaže. 

Prvi je potres štetu napravio i u Metkoviću. Nakon 17 intervencija na domaćem terenu, metkovski vatrogasci bili su i u Čapljini gdje je oštećeno više od 200 kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Tu se radilo o visokim objektima, znači zgradama gdje oni nisu imali mogući pristup pa smo mi s našom autoplatformom odlazili na te nepristupačne pozicije i njih podizali i rješavali sanirali krovove", govori Josip Cvitić, djelatnik JVP Metković.

Posljednja dva dana užarile su se linije Civilne zaštite, od silnih poziva samo njih 18 bilo je namjenskih dok su drugi pitali za epicentar i snagu potresa.

"Nažalost, kolege u takvim situacijama s njima ne mogu razgovarati zbog toga što ima i drugih poziva koji stvarno mogu biti pozivi u pomoć", navodi Ana Miličić, voditeljica službe Civilne zaštite Dubrovnik.

Je li se tlo u Hercegovini smirilo još se uvijek ne zna. Moguća su nova podrhtavanja no svi se nadaju kako je najgore prošlo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo