mučne priče iz grada heroja / Potresna snimka koju morate čuti: 'Zna se da neprijatelj u Vukovaru sprema masakr...'

Siniša Glavašević u eteru je prenosio tužnu vukovarsku stvarnost

18.11.2021.
11:25
VOYO logo

Ove će se godine po prvi puta u spomen pada Vukovara 18. studeni obilježiti kao državni praznik: Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. 

Datum koji se pamti

Naime, tog tužnog datuma prije skoro 30 godina JNA je uz pomoć srpskih dobrovoljačkih jedinica ušla u Vukovar nakon višemjesečne opsade. Pri tom su stradali vojnici, ali i nedužni stanovnici Vukovara i okolice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, na današnji se dan prisjećamo i žrtava Škabrnje, mjesta u zadarskom zaleđu u kojemu su ubijene 84 osobe, od čega većinski civili.  

U spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu, Hrvatski sabor je još 1999. proglasio 18. studenoga kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.,  a svake se godine u "Gradu heroju" održava središnja svečanost na kojoj se odaje počast poginulima u njegovoj obrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nitko nije odgovarao za te zločine /

U Vukovaru su 1991. ugašena i 34 dječja života: 'Recite mojoj mami da su me odveli'

Image
Nitko nije odgovarao za te zločine /

U Vukovaru su 1991. ugašena i 34 dječja života: 'Recite mojoj mami da su me odveli'

'Ako Vukovar padne...'

Mučne priče iz Vukovara još je onda prenosio novinar Hrvatskog radija Siniša Glavašević. Unatoč, cenzuri kojoj su bile podvrgnute njegove poruke, one su i dan danas svjedoci prošlosti koja je ostavila dubok trag na žitelje Vukovara, ali i na cijelu Hrvatsku.

"Teško je pobrojati sve zločine koje je okupator učinio samo danas, ali ako se istakne napad na najnaseljeniji dio grada, gdje se ovog trenutka nalazi oko 3000 ljudi i gdje se vrši pritisak svim sredstvima, zatim bolnica i brojna skloništa gdje nema nikakvog vojnog razloga za djelovanje, onda je sve jasno. Ako Vukovar padne i ako njegovo stanovništvo izgine u masakru za koji se pouzdano zna da ga neprijatelj sprema, onda zato krivca treba tražiti prvo u Zagrebu, a onda dalje jer odavde su odaslane mnoge poruke na koje nikada nisu stigli odgovori", kazao je Siniša Glavašević u eteru Hrvatskog radija Vukovar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanost u Vukovaru se, unatoč pandemiji koronavirusa, i ove godine prigodno obilježava, ali ovoga puta uz propisane epidemiološke mjere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo