SLUČAJ REMORKER / Potvrđena optužnica protiv Kalmete u slučaju 'Prometna renesansa': Kalmeta i njegova obrana neće rušiti optužnicu

Image

Na optužnom vijeću na županijskom sudu Kalmeta se danas nije pojavio, no on i njegova obrana donijeli su odluku da optužnicu neće rušiti

27.1.2017.
10:16
VOYO logo

Zbog filma ‘Prometna renesansa’, danas je potvrđena optužnica protiv zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete, piše Net.hr. Slučaj se vodi protiv Kalmete zbog zlouporabe ministarske funkcije između 2007. i 2008. godine kada je s marketinškom agencijom Fimi media, kojoj se sudi za sudjelovanje u izvlačenju novca iz javnih tvrtki za punjenje crnih fondova HDZ-a dogovorio produkciju filma “Prometna renesansa Hrvatske”.

Film je trebao biti realiziran bez javne nabave, a prema optužinici uopće nije bilo potrebe da taj film Ministarstvo naruči i plati. Fimi media je nakon dogovora s Kalmetom za produkciju filma 21. travnja 2008. Ministarstvu ispostavila račun od 612.159,40 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bilo i za očekivati, potvrđena je optužnica, obzirom da je i obrana na tome inzistirala. Sad se postavlja pitanje – zašto? Naime, mi bi radi efikasnosti provođenja postupka tražili spajanje postupka Remorker i ovog postupka, u cilju ubrzanja svega i da gospodina Kalmeta u konačnici izađe bez te tajnosti postupka i da pokažemo hrvatskoj javnosti o čemu se tu radi", rekao je Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Na optužnom vijeću na županijskom sudu Kalmeta se danas nije pojavio, no on i njegova obrana donijeli su odluku da optužnicu neće rušiti te će tražit da se postupak zbog spornog filma spoji s procesom u kojem je s nekolicinom suradnika i poduzetnika optužen za izvlačenje nešto više od 20 milijuna kuna iz HAC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima Vitajlića, ne zna se kad će se znati hoće li procesi biti spojeni s obzirom da se Uskok protivi spajanju, no ukoliko dođe do njihovog spajanja, optužnica za film čekat će rasplet drugog složenijeg slučaja, što znači da će Kalmeta lokalne izbore dočekati kao neosuđivana osoba.

Njegova obrana je poručila kako cilj nije odugovlačenje. "Da sam htio odugovlačiti mogao sam tražiti izuzimanje nezakonitih dokaza", rekao je Vilajtović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo