Strah od koronavirusa / I Hrvati na kruzeru koji je pod nadzorom zbog virusa: 'Na brodu nema panike. Javili su da su dobro'

Brod je bio pod nadzorom nakon što je 54-godišnja žena iz Kine prijavila temperaturu

30.1.2020.
20:08
VOYO logo

Zbog sumnje na koronavirus zaustavljen je kruzer 50 kilometara od Rima. Zaobljeno je šest tisuća putnika s tisuću članova posade, a među njima je i petero Hrvata, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova. Kako se doznaje prvi testovi su negativni.

Prvi nalazi govore kako nema zaraze

Istodobno rade na evakuaciji četvero hrvatskih studenata iz Wuhana. A mnogo je negodovanja izazvao plan Australije da svoje evakuirane državljane najprije smjesti u nekadašnji zatvor na Božićnom otoku. I to na njihov trošak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luksuzni talijanski kruzer Costa Smeralda koji je tjedan dana putovao od Mallorce do talijanske luke Civitavekia, a onda je morao usidriti zbog sumnje na koronavirus među putnicima. Na brodu je i petero Hrvata, dvoje ih se ukrcalo u Savoni prije pet dana. Agencija je s njima u kontaktu.

''Znamo da su preko naše agencije putovali, na tom brodu su dvije stranke iz Hrvatske i dva putnika iz Slovenije, s njima smo u kontaktu, javili su nam svi četvero da su u redu i da na brodu nema nikakve panike i da samo čekaju'', izjavio je direktor putničke agencije Mladen Barukčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brod je bio pod nadzorom nakon što je 54-godišnja žena iz Kine prijavila temperaturu i respiratorne probleme, a sumnjalo se na još jedan slučaj na brodu. Prvi nalazi ipak govore kako par nije zaražen, ali potvrdu treba pričekati do sutra.

Zapovjednik broda je rekao kako situacija nije osobito opasna. Putnici su očekivali da će zbog lijepog vremena ići u šetnju Rimom, osobito oni koji su rezervirali razgledavanje, ali trenutačno to nije moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

68 slučajeva izvan Kine

A koronavirus nije stigao u Pulu kako se sumnjalo kada je kineska turistkinja  primljena u bolnicu zbog visoke temperature i problema s disanjem. Više nekakve mjere predostrožnosti nego mjere praćenja. Do danas klinički stabilno bez temperature, bez respiratornih tegoba.

A u Wuhanu, gradu odakle je krenula zaraza, ulice i dalje prazne. Kinezi su u svega nekoliko dana izgradili i bolnicu za novooboljele. U Šangaju se proizvode maske zbog kojih se stoji u redovima u Hong Kongu, a neizostavne su na licima putnika na aerodromima u SAD-u. Od virusa je do sada umrlo 170 ljudi, a zaraženo je njih više od 7 800.

Ima svega 68 slučajeva u inozemstvu što je manje od jedan posto od ukupnog broja na globalnoj razini. To znači da su naše mjere kontrole širenja virusa djelotvorne. A razrada plana karantene za državljane Australije koje borave u Kini zgrozila je javnost diljem svijeta. Oni su svojim državljanima ponudili da ih vrate u Australiju, ali pod uvjetom da ih smjeste u karantenu na Božićnom otoku, na kojem je nekad bio zatvor za imigrante.

Ljudi treba smjestiti negdje do 14 dana. Ne mogu raščistiti bolnicu u Sydneyju, Melbournu ili Brisbaneu. Nemamo ustanovu koja bi se mogla brzo prilagoditi za stotinu ljudi, a Božićni otok je građen upravo za takve situacije.  Zbog opasnosti od virusa, Rusija je zatvorila granicu prema Kini. Privremeno su obustavili i izdavanje viza kineskim državljanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo