PROMJENE ZAKONA / Povećana naknada za stručno osposobljavanje: od početka ožujka ona će iznositi 2620 kuna

Image

Prema novim pravilima, pravo na plaćeno stručno osposobljavanje proširit će se i na nezaposlene sa srednjoškolskim obrazovanjem do navršenih 30 godina

28.1.2017.
12:30
VOYO logo

Naknada za stručno osposobljavanje od početka ožujka povećat će se za 220 kuna i iznosit će 2620 kuna, piše Večernji list. Tako predviđaju promjene zakona o poticanju zapošljavanja koje bi idući mjesec po hitnom postupku trebale biti prihvaćene u Saboru.  U Hrvatskoj je trenutno oko 20 tisuća mladih ljudi uključeno u stručno osposobljavanje, no očekuje se da će ove godine ta brojka premašiti 40 tisuća.

Prema prijedlogu zakona, visina naknade ujednačava se s minimalnom plaćom koja za 2017. godinu iznosi 3276 kuna bruto. Nakon što se od te svote oduzmu obvezni mirovinski doprinosi, isplata na ruke će iznositi 2620 kuna. Povećanje bi se trebalo odnositi podjednako na zatečene kao i na sve nove korisnike te mjere, a njih će svakako biti više i zbog proširenja na srednjoškolce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema novim pravilima, pravo na plaćeno stručno osposobljavanje proširit će se i na nezaposlene sa srednjoškolskim obrazovanjem do navršenih 30 godina. Plaćeno stručno osposobljavanje moći će koristiti svi koji se vode kao nezaposleni najmanje 30 dana te nemaju više od 12 mjeseci staža u stečenoj kvalifikaciji. Naknadu za prijevoz će isplaćivati poslodavci, a ne država.

Prijedlog zakona također predviđa da se ugovor može sklopiti na razdoblje do 12 mjeseci za osobe koje su završile trogodišnje strukovno obrazovanje, gimnazijsko srednjoškolsko obrazovanje, četverogodišnje i petogodišnje srednjoškolsko strukovno obrazovanje, preddiplomski, diplomski ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, odnosno preddiplomski ili specijalistički diplomski stručni studij. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osposobljavanje u trajanju do dvije godine namijenjeno je osobama sa završenim trogodišnjim strukovnim obrazovanjem u vezanim obrtima, odnosno za osobe sa stručnim kvalifikacijama za koje je obavljanje poslova uvjetovano članstvom u strukovnim udrugama. 

U 2016. godini jednu od državnih mjera za zapošljavanje koristilo je oko 70 tisuća osoba, a očekuje da će se ta brojka ove godine povećati. U proračunu je za aktivnu politiku zapošljavanja predviđeno 1,5 milijardi kuna domaćih i europskih sredstava, od čega 696 milijuna kuna za plaćeno stručno osposobljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 400 milijuna kuna rezervirano je za isplatu programa koji su odobreni u prošloj, a isplata se nastavlja i u ovoj godini. Zbog malog broja korisnika potpora za očuvanje radnih mjesta taj se zakon stavlja izvan snage, a dosad odobrene isplate trajat će do ugovorenog roka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo