Nacrt novog zakona / Povjerenstvo za sukob interesa gubi većinu ovlasti? Ukida se većina novčanih kazni

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Povjerenstvo kojim predsjeda Nataša Novaković, a koje trenutno odlučuje o mogućem sukobu interesa više članova državnog vrha, novim zakonom izgubilo bi ključne ovlasti

25.5.2018.
7:51
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Nacrt novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa predviđa radikalno smanjenje ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, doznaje Jutarnji list.

Konkretno, iz sadašnjeg bi se zakona izbacilo niz precizno propisanih kažnjivih oblika ponašanja dužnosnika. Iznenadilo je to i jednog člana radne skupine koja je radila na nacrt zakona. "To nije korak unatrag, već puno koraka unatrag", prokomentirao je dotični.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nacrtu novog zakona novčano bi se kažnjavali dužnosnici samo u slučaju da su netočno ili nepotpuno popunili imovinsku karticu. Kao i u slučaju da su s predajom iste zakasnili. Postojeći zakon predviđa niz drugih kažnjivih djela, za koja u novom propisu o sukobu interesa uopće nema novčanih kazni. Štoviše, čitavog niza konkretnih oblika sukoba interesa, u tom prijedlogu uopće nema.

"Povjerenstvo za sukob interesa bi zapravo bilo suvišno tijelo, jer bi mu jedina izričito propisana nadležnost bila provjeravati navode iz imovinskih kartica. Taj posao može obavljati i Porezna uprava", za Jutarnji list je izjavio jedan od članova radne skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, radnu skupinu je tijekom nekoliko mjesci predvodila Josipa Rimac, koju je ministar Lovro Kuščević smijenio nakon što je u travnju ove godine po drugi put kažnjena upravo za sukob interesa.

Kao i u nekim drugim slučajevima, nije poznato tko sve čini radnu skupinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo