Masoni i ostali / Povjerenstvo za sukob interesa: 'Mora se navesti članstvo u udrugama u imovinskoj kartici'

Image
Foto: PIXSELL

'Moglo bi nositi sa sobom određeni rizik', priopćili su iz Povjerenstva

20.2.2020.
12:35
PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa oglasilo se povodom članstva dužnosnika u udrugama. Naglasili su kako su dužni u imovinskim karticama navesti i eventualno članstvo jer ono sa sobom može "nositi određeni rizik".

"Vezano za više zaprimljenih upita koji se odnose na obvezu prijave članstva u udrugama u izvješćima o imovinskom stanju dužnosnika (imovinskim karticama) pojašnjavamo da je Povjerenstvo sukladno članku 8. stavku 9. Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisalo obrazac izvješća o imovinskom stanju u kojem je predviđena i rubrika "Ostala članstva i funkcije dužnosnika u drugim pravnim osobama, udruženjima i organizacijama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedom navedenoga, dužnosnici su obvezni u imovinskoj kartici navesti i podatke o članstvu u udrugama.

Potrebno je dodatno pojasniti da iako članstvo u udrugama ne predstavlja podatak o imovini dužnosnika, isto je potrebno navesti u imovinskoj kartici s ciljem transparentnog prikazivanja podataka o pravnim osobama s kojima su dužnosnici povezani i u odnosu na koje ne mogu biti nepristrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, članstvo dužnosnika u udrugama nedvojbeno sadrži određeni koruptivni rizik koji se ogleda u situacijama u kojima bi dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti trebali donositi odluke ili sudjelovati u postupcima koji se odnose na udruge čiji su članovi", stoji u priopćenju Povjerenstva za sukob interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo