Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
TRAŽE SLOBODU MIŠLJENJA

Povjesničari desne provenijencije uputili apel vladajućima: protive se zabrani pozdrava 'za dom spremni'

Povjesničari tvrde da se radi o preventivnom apelu zbog rada Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Vijesti.hr/ 11.10.2017. u 10:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Skupina pretežno desno orijentiranih povjesničara i povjesničara književnosti i umjetnosti uputila je apel kojim od "političkih, pravosudnih i drugih vlasti" zahtijevaju jamčenje "slobode mišljenja, govora i povijesnog istraživanja te prekid s pokušajima nametanja i propisivanja takozvanih povijesnih istina", piše Novi list.

Apel će moći potpisivati svi građani, a među originalnim potpisnicima, kojih ima 24, su Ivo Banac, Nikica Barić, Vladimir Geiger, Zlatko Hasanbegović, Tomislav Jonjić, Mario Jareb, Ana Lederer, Jure Krišto, Anđelko Mijatović, Slobodan Prosperov Novak i Amir Obhođaš.

Jedan od poptisnika apela rekao je za Novi list kako se radi o preventivnom apelu zbog rada Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kojeg potpisnici apela žele upozoriti da ono ne može biti zaduženo za pisanje "povijesne istine", zakonskog prijedloga IDS-a za zabranu pozdrava 'Za dom spremni' i svih drugih odluka koje bi mogle uslijediti.

"Upozoravamo da se u protivnome kreće na put bez povratka – put u cenzuru i kontrolu mišljenja. Demokratskom je poretku lakše otrpjeti negativne posljedice zloporabe totalitarnih simbola i apologije totalitarnih režima, kolikogod one nerazumne i štetne bile, negoli ugroziti slobodu misli i govora, slobodu izražavanja i istraživanja", zaključuju autori na internetskoj stranici slobodamisljenja.com na kojoj se može potpisati njihov apel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vijesti.hr/ 11.10.2017. u 10:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
mediteranska računica

Cijena nafte pala i na 82 dolara po barelu. Stručnjak odgovara zašto to odmah ne vidimo na benzinskim pumpama

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba