ZAGREB PRIDE / Povorka ponosa 19. rujna kreće s Markova trga: 'Ustav trenutno ograničava i guši naše slobode. Taj zid moramo srušiti'

Image
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Zbog koronavirusa umjesto u lipnju ove se godine Povorka ponosa u Zagrebu održava u rujnu

15.9.2020.
13:41
Igor Šoban/PIXSELL
VOYO logo

Pod sloganom ''Sloboda unutar i izvan četiri zida'' najdugovječniji politički prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj održat će se u subotu, 19. rujna po 19. put, a osim što je ove godine zbog koronavirusa za ovaj mjesec prebačena iz lipnja u rujan novost je da Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i obitelji kreće s Markova trga.

Image
#VolimTeBezAli /

Oni su ponosno stali iza svoje djece: 'Ako mi ne govorimo o ovoj temi, naša će djeca svoje najbolje godine gubiti u strahu'

Image
#VolimTeBezAli /

Oni su ponosno stali iza svoje djece: 'Ako mi ne govorimo o ovoj temi, naša će djeca svoje najbolje godine gubiti u strahu'

Cilj je ostvarenje ustavne jednakosti i društva slobodnog od rodnih i spolnih normi i kategorija, a organizatori iz Zagreb Pridea u poručuju: ''Ove godine borimo se za ustavnu jednakost i pravo na slobodu, unutar i izvan četiri zida! Za slobodu, jednakost i sigurnost u našim domovima s našim obiteljima, kao i na našim ulicama i trgovima. To moraju jamčiti i naši zakoni, a prije svega hrvatski Ustav. Ustav nama trenutno predstavlja zid jer ograničava i guši naše slobode. Taj zid moramo srušiti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povork ponosa započet će okupljanjem u 15 sati na Markovu trgu te će proći Ćirilometodskom ičicom do Katarininog trga, zatim Strossmayerovim šetalištem do Mesničke ulice, Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića, Ulicom Augusta Cesarca do Trga Europe te Vlaškom do Trga Josipa Langa sve do Ribnjaka.

Povorka ponosa prvi se put okuplja na Markovu trgu, ispred Sabora, Vlade i Ustavnog suda i kažu: ''Tamo nećemo biti slučajno, tamo ćemo biti da od najviših organa vlasti naše Republike zahtijevamo da sruše zidove koji i dalje ograničavaju naša prava, a naše obitelji i dalje guraju u drugi red građanki i građana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtijevaju da se pokrene postupak promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji, a za nedavnu odluku Ustavnog suda, kojom je istospolnim obiteljima omogućeno udomljavanje djece, ističu da jasno govori koliko je ustavno ograničenje iz 2013. "zastarjelo, besmisleno i protuprirodno".

''Ono ne odražava stvarne živote kojima živimo. Mi smo živi svjedoci i svjedokinje ove nepravde. Svakodnevno svjedočimo da lezbijke, gejevi, biseskualne, trans, interspolne i queer osobe u Hrvatskoj stvaraju obitelji, sa svojom djecom ili bez njih, ali i dalje ne živimo jednakost u pravima i dostojanstvu'', poručuju iz Zagreb Pridea i kažu: ''Sazrelo je vrijeme da se nepravedna i duboko ponižavajuća odredba o definiciji braka izmijeni tako da uključi i istospolne obitelji''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo