bitka za zasluge / Povratak vlaka iz Mađarske u Hrvatsku: što ova prepirka govori o odnosima na političkoj sceni?

Vlak, koji je na samom početku izbjegličke krize zaplijenjen neposredno nakon ulaska u Mađarsku, vraćen je u Hrvatsku. No tko je za to zaslužan, MUP, predsjednica ili netko treći? Što to govori o odnosima ne samo između Mađarske i Hrvatske, nego i unutar hrvatske političke scene, doznajte u prilogu

8.10.2015.
18:48
VOYO logo

Zaplijenjeni hrvatski vlak nakon 20 dana vratio se kući. I to dan nakon što se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Budimpešti sastala s mađarskim državnim vrhom. 

Image
dijalogom riješila situaciju /

Grabar-Kitarović nakon sastanka s Orbanom: 'Vlak se vraća u Hrvatsku'

Image
dijalogom riješila situaciju /

Grabar-Kitarović nakon sastanka s Orbanom: 'Vlak se vraća u Hrvatsku'

Premijer tvrdi kako je sve dogovoreno puno ranije i to zahvaljujući njegovom ministru  unutarnjih poslova.

"Politički se ja u to neću miješati. To je dogovoreno prije tjedan i pol, tako me obavijestio Ministar unutarnjih poslova, a kolegama iz Mađarske, koji su to odlučili, poručujemo da ćemo tražiti račun za to", istaknuo je premijer Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je još jučer jasno rekla tko stoji iza oslobađanja vlaka. 

"Mogu vam reći da je nakon današnjih konstruktivnih razgovora, mađarska strana odlučila vratiti vlak Hrvatskih željeznica u Hrvatsku. To je dokaz da se problemi rješavaju u okviru konstruktivnog dijaloga, a ne sukobima i prebacivanjem odgovornosti", naglasila je Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrđuje premijerove riječi - mađarska i hrvatska policija na rješavanju ovog problema radili već znatno prije.

"Razgovor je obavljen 1. lipnja između dva ravnatelja policije, dogovorene su brojne druge stvari pa tako i primopredaja vlaka. Da li je trebalo čekat daroprimca, u to ja ne bih ulazio, ali očito je da je odluka donesena na najvišem nivou. Koliko ja sada shvaćam, gospodin Orban direktno", istaknuo je Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se o svemu zaista odlučivalo u uredu mađarskog premijera, stigla je u poslijepodnevniom satima i službena potvrda.

"Na zahtjev predsjednice Republike Hrvatske, gđe. Kolinde Grabar Kitarović, Vlada Republike Mađarske odlučila je dozvoliti vlaku povratak u Hrvatsku. Ova odluka, međutim, neće utjecati na kazneni postupak koji je u tijeku, koji se vodi neovisno o tome gdje se vlak trenutno nalazi", priopćeno je iz Mađarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se taj kazneni postupak nastavlja, šef oporbe rasplet situacije s vlakom vidi kao trijumf Kolinde Grabar Kitarović.

"Neću sada ulazit u strukturu te akcije, ali predsjednica je ipak odradila taj posljednji razgovor. Moramo joj čestitat, ipak je to vlak. Pa vlak se vratio u Hrvatsku", istaklnuo je Tomislav Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, premijer podsjeća da hrvatsko-mađarske odnose muče znatno veći problemi od zaplijenjenih vlakova, i pita se čini li predsjednica išta po tom pitanju.

"Bilo bi interesantno, budući na uzajamna poznanstva i veze malo porazgovarati o vraćanju nekih upravljačkih prava INE, o suradnji pravosudnih tijela. O tome bih ja radije razgovarao, a ne o vagonima i vlakovima", uzvratio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, šteta zbog zaplijene vlaka procjenjuje se na desetke tisuće eura.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo