RTL Dosje / Čime se Milanović bavio u prvim danima mandata? Masonima, patriotizmom, maškarama...

Milanović je imenovao savjetnike, odradio prvi službeni posjet, a sutra je pred njim već drugi

1.3.2020.
21:02
VOYO logo

Jedanaest dana Hrvatska ima novog predsjednika. Kolinda Grabar-Kitarović 18. veljače napustila je Pantovčak, a dan poslije dužnost službeno preuzeo Zoran Milanović. Počasno-zaštitna bojna više ne nosi povijesne odore, Ured predsjednice je Ured predsjednika, kao i službena stranica. 

Milanović je imenovao savjetnike, odradio prvi službeni posjet, a sutra je pred njim već drugi. O njemu u RTL Dosjeu govori i njegov dugogodišnji prijatelj Ante Kotromanović. Kaže, sumnja da će opet skupa planinariti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srdačan ispraćaj i cvijeće na dar. Dužnost predsjednika Republike preuzeo je Zoran Milanović.

I prije nego je službeno postao predsjednik Republike, povukao je poteze kao ni jedan do sad. Inauguracija nije bila na Markovom trgu, prisegu nije ponavljao za predsjednikom Ustavnog suda i nije podigao lijevu ruku u zrak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pantovčak je danas najpopularnije mjesto u Zagrebu: Pogledajte tko je sve došao na Milanovićevu inauguraciju

Image

Pantovčak je danas najpopularnije mjesto u Zagrebu: Pogledajte tko je sve došao na Milanovićevu inauguraciju

O izvedbi himne pričalo se danima nakon. Proslava je bila na privatnoj zabavi u zagrebačkoj ulici blizu Veterinarskog fakulteta, potvrđeno je RTL-u. Osiguranje je bilo ispred zgrade satima. 

Prvi radni dan započeo je pregledom postroja Počasno-zaštitne bojne. Ovaj put bez crvenih povijesnih odora – jer vrhovni zapovjednik oružanih snaga ih ne želi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priključili su mu se i savjetnici i dužnosnici

Potom je obišao grobove prvog hrvatskog predsjednika i prvog predsjednika SDP-a. I kao predsjednik Republike prvi put odgovarao na pitanje novinara. Aktualna tema: masoni.

"Tko god se odluči uključiti u takvo društvo koje nije protuzakonito trebao bi jako voditi računa ne samo o tome što piše u zakonu, nego i kakav dojam ostavlja. Dobio sam i ja poziv prije dosta godina i nisam mu se nikad priključio i to mogu reći", rekao je predsjednik RH Zoran Milanović 19. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom tjednu su se njemu priključili savjetnici i dužnosnici. Njih 11.

Orsat Miljenić bit će predstojnik Ureda predsjednika i savjetnik za vanjsku i ekonomsku politiku. Nikola Jelić, glasnogovornik Ureda predsjednika. Bartol Šimunić, njegov pomoćnik, Dragan Lozančić savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost.  Jadranka Žarković bit će savjetnica za odgoj i obrazovanje. I baš ona izazvala je najviše komentara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će moja savjetnica, ne ministrica, dakle neće odlučivati o resursima. Vodila je agenciju, ima značajno iskustvo na tom području i ne pripada ni jednom klanu", rekao je Milanović. 

"To su eksperti i stručnjaci"

Ministar u njegovoj Vladi i prijatelj, Ante Kotromanović, o prvim potezima i izboru savjetnika kaže krenuo je angažirano i promišljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sviđa mi se i znam jako dobro te ljude koji su u njegovom prvom timu od Lozančića, preko Marekovića, do Orsata Miljenića. To su ljudi koji dosta promišljaju, dosta su ozbiljni poznaju materije odakle dolaze. To su eksperti i stručnjaci", rekao je bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

Zadovoljan je i imenovanjem načelnika Glavnog stožera i prvom službenom posjetu Počasno-zaštitnoj bojni baš za rođendan. Sve bez ministra obrane. Damir Krstičević bio je na putovanju u SAD-u, na godišnjem odmoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostanite elita, elita se u vašem slučaju ne stječe rođenjem, porijeklom, nego samo radom i učenjem", rekao je Milanović 25. veljače.

Našalio se i na svoj račun. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Patriotizam, patriotizam nije kad skočiš s patrije na beton, patriotizam je nešto drugo."

Za prvi službeni posjet izabrao je Sloveniju. Zagrljaj dvojice predsjednika koji se poznaju 16 godina i na stolu dva pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas u Sloveniji najviše zanima je li Hrvatska sposobna štititi europsku granicu, tako da Sloveniji ne bude potrebna žica. Ako arbitražna presuda ne bude izvršena do trenutka donošenja odluke o hrvatskom pristupu Schengenu, to će opterećivati odluku Ljubljane o tome", rekao je predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Milanoviću je tamo poznata i politika i planina

"Slovenija je u poziciji da kaže da ili ne. Europska komisija je već rekla da Hrvatska zadovoljava tehničke uvjete, a Slovenija treba vidjeti što joj odgovara", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvim posjetom baš Sloveniji Ante Kotromanović nije iznanđen. Milanoviću je poznata ondje i politika i planina. Hoće li ponovno planinariti kaže za njihove godine dobra je fizička aktivnost, ali sumnja da će opet.

"Zato što on jednostavno nije toliko spreman da mene prati. Njemu su važni odnosi i stalo mu je do odnosa sa Slovenijom. Gospodina Pahora predsjednika Slovenije dobro poznaje. Prema tome, on će na jedan način omekšati odnose s obzirom na premijerska iskustva i njega i Pahora. I da ćemo na jedan način relaksirati odnose u neriješenom smislu graničnih problema", rekao je Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se pita predsjednika druge susjedne države, Srbije, iz Hrvatske idu otrovne strelice.

"Zašto iz Hvatske idu ovakve otrovne strelice, prije svega prema meni? Pa nisam ja rekao za Hrvate da su 'šaka jada' kao što je Milanović rekao za Srbe da su šaka jada", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oči su otpočetka uprte u kohabitaciju s predsjednikom Vlade. 

Osudio spaljivanje istospolnog para s djetetom

"Normalno smo razgovarali, bilo je normalno iskri, možda će ih biti i ubuduće, a možda i neće", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije iskrica bilo ni danas nije ih bilo ni jučer, dakle jučer smo razgovarali", kazao je pak premijer Andrej Plenković.

Odmah je osudio spaljivanje istospolnog para s djetetom u Imotskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Simbolično paljenje istospolnih partnera s udomljenim djetetom u Imotskom žalostan je, nehuman i posve neprihvatljiv čin pod krinkom karnevalskih Bakovih svečanosti", priopćio je Milanović.

A i sam je bio spaljen na Brodarici u Šibeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tih prvih nekoliko koraka koje je pokazao s ljudima oko njega , baš to da sve ide u dobrom smjeru. Ja bih volio da on ostane svoj. Pokazao je jednu mirnoću. U razgovorima kroz tu jednu nježnu kohabitaciju koju ima u ovih nekoliko dana s našim premijerom Plenkovićem. Mislim da i dalje treba biti svoj. Svatko ima svoj poseban karakter", rekao je Kotromanović.

Baš taj karakter Zoranu Milanoviću bio je ključan u kampanji. Isticao ga je i postao, kako sam kaže: predsjednik s karakterom. Peti u hrvatskoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo